FSB declara ca Bitcoin si alte criptomonede nu reprezinta o amenintare pentru economia mondiala, ci ar trebui monitorizate, deoarece piata “continua sa evolueze rapid”. Aceasta este evaluarea Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB), organism international care monitorizeaza economia globala.
Observatiile au fost scoase la lumina intr-un raport din 28 decembrie al bancii centrale a Indiei (RBI), care este banca centrala a Indiei. Raportul RBI mentioneaza:
FSB a intreprins o analiza a riscurilor privind stabilitatea financiara reprezentata de cresterea rapida a criptomonedelor. Evaluarea sa initiala este ca activele crypto nu prezinta riscuri pentru stabilitatea financiara globala in prezent.
Piata continua insa sa evolueze rapid si aceasta evaluare initiala s-ar putea schimba daca activele crypto ar deveni mai utilizate sau interconectate cu nucleul sistemului financiar reglementat.
Remarcile au fost o reiterare a unui raport din octombrie 2018 publicat de FSB, in care grupul a remarcat ca activele crypto nu erau un depozit de valoare viabil sau un mijloc de plata ideal, dar nu ameninta economia mondiala.
Cu toate acestea, raportul a avertizat ca piata crypto este problematica din cauza volatilitatii preturilor si ar putea constitui o amenintare la adresa economiei mondiale daca va eroda increderea investitorilor.
Consiliul de Stabilitate Financiara a fost creat in 2009 de ministrii de finante ai G20 si de guvernatorii bancilor centrale in urma crizei financiare globale din 2008. G20 este un forum international format din cele mai bogate tari industrializate din lume si Uniunea Europeana.
FSB monitorizeaza economia mondiala si face recomandari pentru promovarea stabilitatii. Politicile avansate de FSB nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar G20 considera opiniile sale, potrivit site-ului sau.
In timp ce analiza FSB a bitcoinului nu a fost un pas inapoi, nu a fost o mustrare aspra, cum ar fi vrut probabil multi care sunt impotriva crypto.
Evaluarea FSB a reflectat sentimentele guvernatorului Federal Reserve, Lael Brainard.
Dupa cum a raportat CCN, Brainard a spus ca Fed monitorizeaza “volatilitatea extrema” a preturilor criptografice, in special, ci nu crede ca piata crypto reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii financiare a SUA.
Cu toate acestea, Brainard a cerut investitorilor sa faca prudenta fata de clasa de active “extrem de speculativa” si a spus ca Fed va continua sa le investigheze.
“Un domeniu pe care Federal Reserve il monitorizeaza este volatilitatea extrema demonstrata de unele criptomonede”, a spus Brainard in aprilie 2018.
Brainaird – care este unul dintre cei sapte guvernatori ai consiliului de administratie al Fed – a continuat: “De exemplu, bitcoin a crescut cu peste 1.000% in 2017 si a scazut drastic in ultimele luni. Aceste piete pot ridica probleme importante privind protectia investitorilor si a consumatorilor, iar unele dintre ele apar in special vulnerabile la preocuparile legate de spalarea banilor. “
Acestea fiind spuse, Brainard a spus ca Fed nu considera crypto o amenintare actuala pentru economia Statelor Unite.
Trei luni mai tarziu – in iulie 2018 – seful lui Lael Brainard, presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, le-a spus parlamentarilor americani ca monedele crypto nu au nici o valoare intrinseca si sunt in mare parte folositoare pentru criminali.
“Criptomonedele sunt utile daca incerci sa speli bani sau sa ascunzi bani, asa ca trebuie sa fim constienti de asta”, a marturisit Powell Comitetului de Servicii Financiare al Casei.
Nu este intr-adevar o moneda. Nu are nicio valoare intrinseca, deci cred ca exista si probleme legate de protectia investitorilor si a consumatorilor.
Powell a intrat recent intr-un scandal dupa ce a fost acuzat ca a bursit piata americana de valori, dupa ce Fed a majorat rata dobanzii pentru a saptea oara in timpul mandatului presedintelui Donald Trump pe doi ani.
In schimb, Rezerva Federala a ridicat ratele doar o singura data in timpul presedintiei de opt ani a lui Barack Obama.