Daca utilizati o aplicatie numita CamScanner pentru scanarea documentelor, inlaturati-o imediat de pe telefon. Un studiu realizat de firma de securitate Kaspersky a gasit malware in CamScanner – o aplicatie care exista de aproximativ un deceniu si a acumulat 100 de milioane de descarcari pe Android.

 

Raportul spune ca cercetatorii de securitate au descoperit codul rau intentionat in versiunile CamScanner publicate intre iunie si iulie. Se pare ca dezvoltatorii CamScanner au adaugat un nou modul de publicitate in acea perioada.

 

Odata activat, programul malware este capabil sa execute si sa descarce fisiere suplimentare maligne pe cont propriu. In mod special pe CamScanner, modulul a fost programat pentru a lansa reclame intruzive pe intregul telefon. In cateva cazuri, a inregistrat si utilizatorii pentru abonamente platite fara acordul lor.

 

De cand revelatiile au fost transmise live pe blogul lui Kaspersky, Google a eliminat CamScanner din magazinul de aplicatii Android.

 

Intr-o declaratie, CamScanner a fost de acord ca un nou SDK publicitar numit AdHub pe care l-au adaugat este responsabil pentru acest lucru si a spus: „dupa runde de verificari de securitate, nu am gasit nicio dovada care sa indice modulul care ar putea provoca scurgeri de date de pe dispozitive.”

 

Compania a postat pe Twitter ultima versiune a aplicatiei daca utilizatorii doresc sa o actualizeze pe cea instalata pe telefonul lor. Problema nu pare sa afecteze clientul iOS al CamScanner.

 

Cu toate acestea, cel putin pana cand Google aproba noua versiune si permite refacerea acesteia in Play Store, este mai bine sa renuntati la aplicatie. In plus, nu este prima data cand CamScanner s-a trezit intr-o astfel de criza. La inceputul acestui an, in aprilie, o actualizare a adus reclame video fullscreen, in aplicatie.

 

CamScanner a inceput sa fie in centrul atentiei din toate motivele gresite, dupa ce a fost achizitionat de o companie din China, Instig. Este interesant ca este cunoscut faptul ca codul daunator gasit in versiunile recente ale aplicatiei este preinstalat pe telefoanele chineze.

 

Pentru cei care cauta o alternativa, exista o serie de optiuni disponibile. Cea pe care o recomandam este Microsoft Lens care este dotat cu toate functiile dorite de la un scaner de documente si un algoritm inteligent care poate decupa automat documente, fotografii si multe altele.

 

De asemenea, puteti utiliza pur si simplu aplicatia Google Drive, care cel mai probabil este deja instalata pe telefon. Pentru a utiliza functia de scanare a documentelor, atingeti butonul Plus din coltul din dreapta jos al paginii de pornire a aplicatiei, apoi selectati Scanare.