Wuhan a efectuat peste 6,5 milioane de teste noi de coronavirus in doar 9 zile, potrivit presei de stat, o miscare drastica a autoritatilor pentru a preveni un al doilea val de infectii in epicentrul initial al pandemiei globale.

 

Efortul ambitios de testare din Wuhan a aparut dupa ce sase cazuri noi au aparut intr-o comunitate rezidentiala la inceputul acestei luni – prima data cand infectiile locale au fost raportate in urma aparitiei orasului de la blocarea de luni intregi din aprilie.

 

In perioada 15 – 24 mai, s-au recoltat probe de la mai mult de noua milioane de rezidenti, a raportat postul de televiziune chinez CCTV, reprezentand peste 80% din populatia totala a orasului de 11 milioane.

 

Testele cu acid nucleic functioneaza prin detectarea codului genetic al virusului si pot fi mai eficiente in detectarea infectiei, in special in fazele incipiente, decat testele care examineaza raspunsul imunitar al organismului, desi acestea din urma sunt mai usor de condus.

 

Testarea in masa a identificat 198 de cazuri asimptomatice – persoane care poarta virusul, dar nu prezinta simptome, potrivit Health Times.

 

Viteza si amploarea campaniei de testare a lui Wuhan – apreciata ca o „lupta de 10 zile” de catre autoritatile locale – pare sa fi egalat sau eclipsat capacitatea de testare a multor tari, inclusiv a Statelor Unite.

 

Doar vineri, Wuhan a efectuat 1,47 milioane de teste, potrivit CCTV.

 

In SUA, cel mai mare numar zilnic de teste coronavirus efectuate in intreaga tara se ridica in prezent la 416.183, potrivit Universitatii Johns Hopkins, care se bazeaza pe datele din Proiectul de urmarire Covid-19.

 

In total, Statele Unite au efectuat 14.131.277 de teste de coronavirus de la inceperea pandemiei, conform celor mai recente date din Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA. Cu toate acestea, acest numar include si teste de anticorpi efectuate in unele state, care nu sunt folosite pentru a diagnostica infectiile actuale, ci pentru a indica daca cineva a fost expus la virus in trecut.

 

In Wuhan, au fost amenajate cabine de esantionare in cartierele din oras, rezidentii cu masti de fata aliniindu-se pentru a efectua testele. Sambata, autoritatile au infiintat 231 de cabine de testare suplimentare pentru persoanele care nu au fost in masura sa faca testele anterioare, potrivit Changjiang Daily, dispozitivul oficial al partidului comunist din Wuhan.

 

Muncitorii din asistenta medicala au efectuat, de asemenea, vizite la unii rezidenti in varsta si cu dizabilitati pentru a lua probele, a raportat cotidianul Changjiang.

 

Potrivit presei chineze Caixin, pentru a testa rapid si pe scara larga, autoritatile de sanatate ale lui Wuhan au combinat unele probe prelevate de la mai multe persoane impreuna si le-au testat intr-un singur tub – o metoda cunoscuta sub numele de „testare in piscina”.

 

Daca un tub de probe reunite ar fi testat pozitiv, teste suplimentare ar fi efectuate pe esantionul fiecarui individ separat pentru a gasi esantionul pozitiv, se arata in raportul Caixin. Din raport nu se stie ce procent de probe din Wuhan au fost reunite pentru testare.

 

In aprilie, oamenii de stiinta din Germania au propus punerea in comun a probelor de coronavirus ca o strategie de stimulare a capacitatii de testare atunci cand un numar mare de persoane asimptomatice trebuie sa fie examinate, potrivit cercetarilor lor publicate in jurnalul medical The Lancet.