AMD și-a anunțat seria Ryzen Pro 4000 de procesoare de mobile business. Procesoarele oferă noi caracteristici de securitate și îmbunătățiri ale duratei de viață și performanței bateriei, potrivit companiei și reprezintă o provocare directă pentru Intel vPro. AMD spune că noua serie își propune să creeze un „standard nou pentru modern business PCs”.

Seria Pro 4000 include trei procesoare : Ryzen 7 Pro 4750U (opt nuclee, 16 fire de execuție, viteze de bază de 1,7 GHz cu boost până la 4,1 GHz), Ryzen 5 Pro 4650U (șase nuclee, 12 fire de execuție, viteze de bază 2,1 GHz cu boost până la 4.0GHz) și Ryzen 3 Pro 4450U (patru nuclee, 8 fire de execuție, viteze de bază 2.5GHZ cu boost până la 3.7GHz). Acestea sunt primele procesoare de afaceri bazate pe arhitectura 7nm Zen 2 a companiei.

Cardul principal de apelare al Pro 4000 este securitatea. Procesoarele includ un procesor dedicat AMD Secure, care profită de tehnologia Microsoft secured-core pentru a preveni atacurile la nivel de kernel și alte amenințări la adresa securității. Acestea includ, de asemenea, funcția de criptare Memory Guard a AMD, despre care AMD spune că seria sa Pro sunt singurele procesoare care acceptă criptarea cu memorie completă. Așadar, dacă, de exemplu, laptopul dumneavoastră este furat, hoțul nu va putea extrage datele dumneavoastră sensibile din memoria sa.

AMD lucrează în strânsă colaborare cu Microsoft și alți parteneri OEM (inclusiv Lenovo și HP) pentru a se asigura că funcțiile lor de securitate a întreprinderii sunt compatibile.

Procesoarele includ, de asemenea, gestionarea Pro a AMD. Aceste funcții acceptă tehnologia de gestionare activă a Intel, care este una dintre cele mai mari atrageri către gama vPro. Procesoarele Ryzen acceptă Microsoft Endpoint Manager, o platformă prin care angajații IT pot să gestioneze PC-uri, servere și alte dispozitive din organizațiile lor.

AMD mai spune că seria Pro 4000 va oferi un avantaj de performanță, atât față de predecesorii săi (linia Ryzen Pro 3000), cât și față de procesoarele Intel concurente. AMD susține că high-end-ul Pro 4750U este „cel mai rapid procesor pentru notebook-uri de afaceri ultrathin”. AMD spune că  4750U fares sunt mai bune decât cele comparabile ale Intel Core i7-1070U, pe o serie de repere, inclusiv PCMark 10, Geekbench v5 și Passmark 9, rămânând ușor în urmă doar pe Cinebench 1T. Ryzen 5 Pro 4650U (este cel mai comparabil cu Intel Core i5-10210U) a depășit, de asemenea, i7 pe majoritatea reperelor din testarea AMD.

De asemenea, compania promite o durată de viață îmbunătățită a bateriei. Noile procesoare au îmbunătățit detecția inactivă (pentru a opri componente care nu sunt utilizate), detectarea activității (pentru a oferi un boost-up rapid componentelor atunci când este necesar) și selecția de stare a puterii (ceea ce face tranzacțiile power-state mai ușoare). AMD spune că sistemele Ryzen 7 Pro 4750U pot livra peste 20 de ore de viață a bateriei. Nu putem reduce nimic fără să fi încercat produsele, dar aceasta pare o predicție optimistă, având în vedere ceea ce am văzut până acum din sistemele Ryzen 4000.

AMD a dezvăluit numele unui număr de notebook-uri de afaceri care vor include noile procesoare, inclusiv câteva dintre viitoarele ThinkPads de la Lenovo: T14 și T14s Gen 1, X13 Gen 1 și L14 și L15 Gen 1.

Pentru mai multe informații din lumea tehnologiei puteți citi și articolul Parteneriat rar –Apple & Google