4G avansat nu inseamna 5G

AT&T a convins producatorii de telefoane mobile sa introduca un logo “5G E” in locul obisnuitului logo LTE pe dispozitivele conectate la tehnologii LTE avansate, precum 4X4 MIMO, 256QM si LAA. Chiar daca aceste tehnologii maresc viteza, ele sunt deja lansate, si nu schimba frecventa 4G in 5G.

Potrivit AT&T, simbolul 5G E inseamna ca dispozitivul foloseste tehnologii care sunt la doar o aruncatura de bat de 5G. “5G Evolution (5G E) este primul pas catre 5G”, sustine AT&T. “Imbunatatirile aduse de noi permit viteze mai mari folosind reteaua actuala”. Adevaratul 5G nu va fi bazat pe “o retea LTE existenta”.

Cu toate ca AT&T nu recunoaste, este clar ca 5G E este doar un alt nume pentru Gigabit LTE. Ca si Gigabit LTE, 5G E foloseste 256 QAM pentru a creste eficienta, marind performanta cu 30%. Reteaua foloseste, de asemenea LAA (Acces Asistat Licentiat) pentru a se misca intre LTE si Wi-fi, in functie de cea mai buna viteza.

4X4 MIMO, adevarata inovatie, este disponibila doar pentru anumite dispozitive, ceea ce explica de ce 5G E va veni doar pe un numar limitat de dispozitive Android. Retelele traditionale 4G folosec tehnologia 2X2 MIMO, care se bazeaza pe conectarea a doua antene ale dispozitivului la doua antene are turnului de semnal. 4X4 MIMO dubleaza numarul de antene la ambele capete, avand potentialul de a dubla si viteza.

Schemele de marketing inselatoare nu sunt ceva nou. De fapt, chiar inainte ca retelele 4G sa devina disponibile, Sprint a decis sa-si numeasca reteaua WiMAX, 4G. AT&T si T-Mobile i-au urmat destul de repede, incepand sa numeasca, de asemenea, reteaua HSPA+, 4G.

De aceasta data T-Mobile isi pastreaza principiile. Seful departamentului de tehnologie de la T-Mobile, Neville Ray, a criticat ieri intr-o postare pe blog AT&T, pentru ca isi inseala clientii. “Au planuri sa arate un logo 5G pentru retelele LTE, pentru a ascunde faptul ca retelele lor 5G sunt inca departe. Clientii vor avea impresia ca primesc ceva, dar nu va fi asa.”

Neville a atacat si celalalt competitor al T-Mobile, Verizon. Verizon inceasca in acest moment sa stabileasca o versiune UWB a retelei 5G, despre care Ray spune ca este o mare pacaleala.

In mod ironic, reteaua 5G E de la AT&T este mai rapida, mai ieftina si are o acoperire mai buna decat reteaua 5G adevarata, lansata pana acum in cateva orase. Concluzia este ca, indiferent ce retea folosesti, 5G E sau 5G, esti victima unei inselatorii, intrucat reteaua Gigabit LTE este nu doar mai rapida, ci si mai ieftina.