Durerea cauzata de piata cripto in acest an a fost uriasa. Este evident ca piata a crescut prea mult si prea repede in 2017. Multi analisti au sustinut ca aceste cresteri vor determina o corectie viitoare serioasa, dar nu multi dintre ei au prezis amploarea acesteia. Cu toate ca piata a fost la pamant, scopul Bitcoin nu este doar de a face bani din specula. Pentru majoritatea oamenilor, Bitcoin reprezinta o moneda digitala, o modalitate reala de plata care poate fi folosita pentru a achizitiona orice produs. Pentru altii Bitcoin reprezinta o metoda de pastrare a valorii, in speranta protejarii acesteia de inflatia pe care o sufera monedele traditionale. In orice caz, ceea ce trebuie retinut este acesta este doar inceputul pietei cripto.

 

Prima faza a adoptarii

 

Bitcoin este inca in prima parte a adoptarii. Lantul adoptatii tehnologice este un model sociologic care prezinta adoptarea sau acceptarea unui produs nou, in functie de indicii demografici si caracteristicile psihologice ale grupurilor.

 

Multi consumatori nu au nici cea mai vaga idee ce este Bitcoin. Daca un consumator va cauta termenul Bitcoin pe Google, va primi urmatoare definitie: “Bitcoin-ul este o moneda digitala care nu este sustinuta de niciun stat sau guvern”. Bitcoin-ul poate fi folosit pentru a cumpara orice, de la alimente, utilitati, nevoi medicale, masini si pana la case. Expedia, o platforma online de turism si calatorii, a permis timp de ani de zile utilizatorilor sa plateasca folosind Bitcoin. Acest lucru s-a terminat, din pacate, in iunie.

 

Asa cum putem observa, Bitcoin-ul este departe de a-si fi atins scopul. Putem chiar afirma ca moneda se afla inca in stadiul de produs nou. Noi inovatii in viitor ar putea, cu siguranta, sa impinga Bitcoin-ul mai departe.

 

Lightning Network

 

Desi Bitcoin-ul a luat lumea pe sus in 2017, acesta s-a confruntat intotdeauna cu o problema serioasa: scalabilitatea. Faptul ca moneda putea fi scalata pana la dimensiunea ceruta a fost un motiv de ingrijorare inca din primele luni de viata ale Bitcoin, si ramane in continuare o problema nerezolvata.

 

Ce presupune scalabiliatea?

 

Bitcoin-ul este capabil sa proceseze doar sapte tranzactii pe secunda. In comparatie cu PayPal, Ripple si Visa, Bitcoin are mult de lucru. Acest lucru s-ar putea rezolva folosind Lightning Network.

 

Estimarile spun ca, in acest moment, Lightning Network are potentialul de a procesa un milion de tranzactii intr-o secunda. Cu toate ca suna bine, cifrele sunt pur teoretice. Vom avea convingerea ca aceste cifre sunt reale doar atunci cand reteaua va deveni disponibila.

 

Concluzie

 

Cu toate ca Bitcoin a avut un 2018 dificil, recunoastem ca viitorul inca arata bine. Bitcoin-ul este inca in faza de produs nou, iar cu Lightning Network care are potentialul de a rezolva cea mai mare problema a monedei, lucrurile arata bine pentru viitor.