In plus fata de o parola puternica, una dintre cele mai sigure si din ce in ce mai frecvente moduri de a va proteja diferitele conturi si dispozitive este autentificarea cu doi factori.

Probabil ca toti folosim cel putin unul sau doua conturi pentru a stoca o mare varietate de date sensibile si personale, de la e-mail la detalii biometrice si bancare. Ca atare, asigurarea acestor conturi ar trebui sa fie o prioritate maxima.

 

 

Astazi vom trece exact ceea ce este autentificarea cu doi factori, ce va trebui sa o utilizati si cum sa o configurati. Inainte de a incepe, veti avea nevoie de acces la dispozitivele pe care doriti sa le protejati si la un numar de telefon mobil care poate primi mesaje text.

 

 

Ce este autentificarea cu doi factori?

 

Pe scurt, autentificarea cu doi factori adauga un al doilea pas catre procesul de conectare pentru a spori securitatea. In acest fel, ghicitul sau furtul parolei nu este suficient pentru a avea acces la contul dumneavoastra.

 

Dupa introducerea parolei obisnuite, dispozitivul sau aplicatia va necesita un al doilea cod. Acest cod de acces este livrat catre un dispozitiv pe care l-ati desemnat prin intermediul unui mesaj text sau al unui serviciu de date. Numai prin introducerea celor doua coduri cu succes veti avea acces la cont.

 

Acest lucru face ca contul dumneavoastra sa fie mai sigur in cateva moduri diferite. In primul rand, codul de autentificare cu doi factori se va schimba de fiecare data cand este utilizat. Acest lucru face practic imposibil ghicitul sau hack-ul, spre deosebire de o parola pe care, probabil, o schimbati foarte rar.

 

In al doilea rand, numai persoana cu dispozitivul de verificare poate avea acces la cont. Faptul ca parola este livrata prin intermediul unui mesaj text este, de asemenea, mai sigura decat utilizarea unei adrese de e-mail, deoarece un singur dispozitiv poate utiliza cartela SIM si numarul simultan. Este, de asemenea, mai greu sa intri in, sau cel putin mult mai greu decat un cont de e-mail.

 

 

Utilizarea autentificarii cu doi factori pentru a va proteja contul Google

 

Primul loc pentru a incepe sa utilizati autentificarea cu doi factori ar putea fi, de exemplu, contul dumneavoastra Google. In acest fel, noile dispozitive nu pot sa se conecteze la e-mail, sa acceseze contul magazinului Play sau sa va faceti probleme cu fisierele dumneavoastra Photos sau Drive, daca parola Google este compromisa vreodata.

 

Exista cateva optiuni pentru sistemul Google de verificare in doi pasi. Puteti opta pentru a primi un mesaj text sau apelati la dispozitivul dumneavoastra principal, utilizati instructiunile Google care sunt mai rapide decat introducerea unui cod sau utilizati un dispozitiv cu cheie de securitate. Acesta din urma este cel mai sigur si va asigura ca nu pierdeti accidental accesul daca schimbati numerele de telefon. Cu toate acestea, va trebui sa platiti pentru privilegiul de a detine o cheie de securitate compatibila si poate fi mai greu decat un simplu text.

 

Pentru pasii urmatori, ne vom concentra pe modul de configurare a Verificarii in doi pasi a Google pe telefonul smartphone Android utilizand SMS. Iata cum sa incepeti:

 

Accesati Setari> Google> Cont Google

Gasiti fila Securitate

Faceti clic pe Verificare in 2 pasi si conectati-va

Actualizati-va numarul de telefon de recuperare si / sau e-mailul in cazul in care trebuie sa recuperati contul

Ar trebui sa va aflati acum pe pagina de verificare in 2 pasi. In partea de jos, veti vedea o lista cu toate dispozitivele conectate in prezent la contul dumneavoastra. Aici puteti activa Google Prompt daca doriti, prin care o notificare trimisa pe telefonul dumneavoastra va actiona ca a doua etapa a verificarii la conectarea la contul dumneavoastra. Acest lucru este la fel de sigur ca si textul, dar SMS-ul va va urmari daca si cand mutati cartela SIM pe un dispozitiv nou.

 

 

Alternativ, faceti clic pe “Alegeti o alta optiune” pentru a alege dintr-o cheie de securitate sau utilizand un mesaj text sau un apel vocal. Apoi vi se va cere sa introduceti numarul dumneavoastra de telefon. Un cod va fi trimis acelui numar pe care va trebui sa il introduceti pentru a continua. In cele din urma, faceti clic pe “Porniti” pentru a activa autentificarea cu doi factori.

 

De acum incolo, veti primi un cod de verificare pe care sa il utilizati de fiecare data cand va configurati contul Google pe un dispozitiv nou. Daca doriti sa schimbati metoda Metoda cheie sau Prompt sau sa dezactivati Verificarea in doi pasi, reveniti in setarile de securitate Google si repetati pasii.

 

Pentru mai multe informatii despre configurarea Verificarii in doi pasi a Google pe alte dispozitive, cum ar fi PC-ul dumneavoastra, consultati informatiile oficiale de la Google.

 

Aplicatii terte

 

Desigur, Google nu este singura companie care ofera autentificarea cu doi factori pentru serviciile sale. Cele mai multe aplicatii bancare vor oferi acest nivel de protectie, altii chiar il mandateaza. PayPal, de exemplu, are si aceasta optiune, pe care o recomand foarte mult pentru a va proteja banii si detaliile bancare de orice pierderi de parole potentiale. Exista, de asemenea, o gramada de alte aplicatii care functioneaza similar cu Google Authenticator.

 

Chiar si serviciile mult mai inofensive, cum ar fi mesageria, ofera protectia contului cu aceasta tehnologie. Anul trecut, WhatsApp a introdus aceasta optiune de securitate in setarile Contului pentru a oferi un nivel suplimentar de securitate atunci cand se inregistreaza pe un nou telefon. Facebook ofera, de asemenea, o autentificare cu doi factori, care va poate trimite alerte daca altcineva incearca sa se autentifice in contul dumneavoastra.

 

Yahoo are o metoda de autentificare cu doi factori deosebit de interesanta. Aproape toate aplicatiile sale functioneaza ca aplicatii de autentificare pentru celelalte aplicatii. De asemenea, functioneaza pe platforme. Astfel, daca va conectati la Yahoo Mail pe computerul dumneavoastra, puteti utiliza aplicatia Yahoo Fantasy Sports pentru a autentifica datele de conectare. Este o utilizare unica pentru autentificarea cu doi factori.

 

Autentificarea cu doi factori nu reprezinta un inlocuitor pentru o parola decenta, dar este un alt nivel de securitate care va va ajuta sa pastrati siguranta conturilor importante.