Pretul unui bitcoin a crescut la 7,500 de dolari in in weekend, cel mai inalt nivel din august 2018, dar apoi a scazut sub 7,000 de dolari in ceea ce unii sugereaza ca ar putea fi un caz clasic de pump and dump.

Cel mai mic pret pe care Bitcoin l-a avut in acest an a fost de 3,360.53 dolari pe 5 februarie. Bitcoin a inceput sa recupereze atunci cand a rupt pragul de 4000 de dolari pe 31 martie, 5.000 dolari pe 2 aprilie si apoi 6000 dolari pe 9 mai. Pana la ora 11 astazi, a atins un maxim de 7.542,84 dolari, dar apoi a scazut la 6.851,24 dolari inainte de a reveni usor la 7.068,59 dolari dupa ora 11:00.

Asa cum se intampla adesea in cazul cresterilor , nu exista nici un motiv intemeiat pentru cresterea actuala, cea mai mare crestere a preturilor pe parcursul unei saptamani in acest an si cea mai mare crestere a preturilor de la zilele de glorie ale salturilor de pret din 2017.

Asta nu a oprit unele speculatii cu privire la cresterea preturilor. NewsBTC a sugerat ca aceasta reflecta imbunatatirea sentimentului de cumparare si a previziunilor tehnice. De asemenea, a remarcat faptul ca stirile despre Fidelity Investments Inc. care intra pe piata Bitcoin impreuna cu altele precum TD Ameritrade Inc. ar putea sa fi jucat de asemenea un rol.

Bloomberg, pe de alta parte, nu a incercat nici macar sa speculeze de ce a crescut amploarea, ci a subliniat vestea negativa, cum ar fi hacking-ul Binance si actiunea in justitie impotriva lui Bitfinex si a lui Tether.

Hacked.com s-a apropiat, probabil, de ceea ce s-a intamplat cel mai probabil: investitorii efectuand un pump and dump pentru profit. Ei au remarcat faptul ca aceasta crestere a bitcoin nu s-a intamplat cu majoritatea criptomonedelor cu exceptia Ethereum.

O schema de pump and dump implica umflarea artificiala a pretului a vinde la un pret mai mare. Desi aceasta operatiune nu este ilegala cu bitcoin dat fiind faptul ca bitcoin nu este o securitate reglementata, nu exista nicio alta explicatie logica pentru cresterea si scaderea rapida in pret in ultimele 24 de ore.

Exista un rezultat pozitiv in ceea ce priveste evolutia bitcoin: pretul post-vanzare a fost inca mai mare cu doua sau trei zile in urma. Acest lucru reflecta cat de mult a lovit aproape 20.000 de dolari in varf in 2017, precum si un model foarte asemanator: cresteri de preturi urmate de scaderi care s-au stabilit la niveluri mai mari decat zile sau saptamani inainte.