Daca cititi titlurile despre schimbarile climatice este usor sa incepeti sa va simtiti pesimist cu privire la viitorul planetei noastre. Dar, desi ar fi o nebunie sa ignoram avertismentele din ce in ce mai alarmate ale oamenilor de stiinta, exista motive sa speram.
In primul rand, pentru ca speranta este o alegere politica. Nimeni nu ia masuri decat daca alege sa creada ca lucrurile se pot intoarce. In al doilea rand, pentru ca oamenii sunt incredibil de ingeniosi , iar unii dintre cei mai destepti dintre noi lucreaza din greu sa gaseasca instrumente tehnologice care ne pot ajuta sa evitam schimbarile climatice.
Nu putem continua sa aruncam dioxidul de carbon in atmosfera la viteza actuala si sa ne inventam calea de iesire din problema. Expertii sunt de acord ca nu putem. Dar un numar din ce in ce mai mare dintre acestia s-au apropiat de ideea ca tehnologia de captare a carbonului din atmosfera sau de eliminare a acestuia ca un produs secundar in procesele industriale va fi o piesa esentiala a puzzle-ului.
Antreprenorii, ca oricand, viseaza sa gaseasca aceste solutii. Si ca atunci cand omenirea incearca sa faca ceva nou si indraznet, se confrunta cu probleme serioase. VC-urile, arse de esecurile anterioare ale tehnicii curate, au renuntat sa investeasca intr-un sector, desi exista cateva exceptii.
“Finantarea totala a start-up-urilor de tip” clean-tech “a scazut in decursul celei din urma decade, potrivit datelor firmei de cercetare Pitchbook. In 2018, 6,6 miliarde de dolari au fost investiti in tehnologie curata, aproximativ 15% din capitalul start-up-urilor software. Initiativele de eliminare a emisiilor de carbon au primit o mica parte “, scrie New York Times.
Cu toate acestea, pe masura ce temerile legate de schimbarile climatice cresc, mai multi bani incep sa curga in acest sector. Companiile de petrol si gaze au umplut, de asemenea, o parte din diferenta de finantare, iar acceleratorul de top Y Combinator a lansat, de asemenea, recent un apel pentru fondatorii care se ocupa de captarea carbonului.
Adaugand la problema, captarea carbonului in mod accesibil si fara o cheltuiala enorma de energie este doar jumatate din provocari. Odata ce este eliminat din aer, cum il transformati intr-un produs profitabil? Fara o utilizare comerciala evidenta, companiile se bazeaza pe finantare guvernamentala, iar o politica constanta din partea guvernului este intotdeauna o propunere riscanta.
Totusi, in ciuda acestor provocari, salvarea succesului ar fi uriasa: nu doar o afacere solida, ci un climat mai stabil si un pamant sanatos pentru noi toti. Atrasi de aceste impresii, un numar din ce in ce mai mare de companii incearca apele agitate ale afacerii cu tehnologie curata.
Carbon Engineering: Aceasta companie canadiana sprijinita de Bill Gates “scoate dioxidul de carbon din aer prin rularea sa prin substante chimice formulate special”, spune acelasi articol din New York Times. Recent, a ridicat 68 de milioane de dolari pentru a-si construi prima facilitate comerciala.
Charm Industrial: Potrivit Times, aceasta companie “arde biomasa din plante pentru a crea hidrogen, capturand gazele cu efect de sera produse in acest proces”.
ClimaWorks: Aceasta lansare elvetiana “foloseste ceva numit” Direct Air Capture “pentru a elimina dioxidul de carbon din atmosfera cu ceea ce este, in esenta, un filtru de aer mare care se leaga de dioxidul de carbon”, explica AngelList.
Global Thermostat: un rival al New York-ului pentru Ingineria Carbonului “a castigat anterior 42 de milioane de dolari in trei runde din 2010-17, se afla in mijlocul unei noi runde de strangere de fonduri de 20 de milioane de dolari”, raporteaza Financial Times.
Newlight si Carbicrete: Aceste doua companii “fabrica materiale de constructie – bioplastice si respectiv beton fara ciment – care sunt carbon-negative, adica procesul de fabricare a acestora elimina carbonul din atmosfera”, spune AngelList.
Ocean-Based Climate Solutions: Acest start-up a creat “un dispozitiv care sporeste apa din ocean pentru a promova cresterea fitoplanctonului, care sunt alge care pot scoate dioxidul de carbon din aer si il livreaza in fundul marii in forma solida”, scrie Times .
Vesta Project: Aceasta organizatie nonprofit se gandeste foarte mult, urmarind sa “acopere marile de pe rafturi cu roci vulcanice, a caror vreme va distruge carbonul din atmosfera”, spune AngelList.
Prometeu: Acest start-up in combinatie cu Y Combinator incearca sa construiasca o masina “care creeaza gaz utilizabil din aer subtire – mai degraba decat depozitele de petrol adanc subterane”, spune Bloomberg. Ar fi impresionant.
Silicon Kingdom Holdings: “Planurile de a construi un proiect-pilot care sa capteze 100 de tone metrice de dioxid de carbon pe zi si sa dezvolte in cele din urma instalatii la scara larga capabile sa elimine aproape 4 milioane de tone in fiecare an”, scrie MIT Technology Review.
Visolis: Aceasta pornire pare a fi ceva dintr-un roman sci-fi: lucreaza la crearea microbilor care consuma carbon.
[…] de stiinta au descris descoperirea drept „dovezi fara echivoc ale impactului schimbarilor climatice pe […]