Datele a 5 milioane de locuitori din Bulgaria au fost compromise dupa un atac cibernetic major al Agentiei Nationale de Administrare a Impozitelor (ANR), serviciul de raportare fiscala al tarii.

 

Potrivit lui Capital, un ziar saptamanal in Bulgaria, 57 de foldere continand documente au fost trimise catre mass media. Aceste informatii contin peste un milion de randuri cu PIN-uri, nume, adrese si informatii despre venit, inclusiv ale majoritatea jurnalistilor de la Capital si al ministrului finantelor din Bulgaria.

 

Exista, de asemenea, un dosar care contine o lista de sute de mii de fete, despre care Capital crede ca sunt utilizatori inregistrati ai site-urilor de pariuri online, deoarece aceste fete sunt legate de ID-urile jucatorilor si de adresele IP specifice.

 

In Parlament, ministrul de finante a declarat ca orice persoana care incearca sa exploateze datele “ar intra sub incidenta legislatiei bulgare”, raporteaza BBC.

 

In timp ce unele date sunt de peste un deceniu, unele fisiere contin intrari efectuate in iunie, ceea ce sugereaza ca hack-ul a avut loc recent. Un e-mail anonim care insoteste datele, cu toate acestea, a spus ca nu este lista completa a hack-ului; aparent, doar 11GB de informatii de 21GB au fost trimise la mass-media.

 

E-mailul provine dintr-un cont Yandex, furnizorul rus de e-mail, potrivit Reuters. Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a declarat pentru Reuters ca atacul a fost probabil motivat de faptul ca Bulgaria a cumparat recent avioane din grupul Lockheed Martin F-16, inlocuind avioanele invechite ale sovieticilor.

 

Intr-o declaratie facuta a doua zi, ANR a declarat ca ancheta a aratat ca “accesul neautorizat la aproximativ 3% din informatiile continute in bazele de date ale ANR … efectuate cu aproape 20 de zile in urma” si ca ANR a limitat accesul neregulat la informatii sensibile.

 

Intr-un interviu acordat BBC, cercetatorul in domeniul securitatii cibernetice, Vesselin Bontchev, profesor asistent la Academia Bulgara de Stiinte, a declarat ca “este sigur sa spunem ca datele cu caracter personal ale intregii populatii adulte din Bulgaria au fost compromise”.