Orasul New Orleans a suferit un atac de cibersecuritate suficient de grav pentru ca primarul LaToya Cantrell sa declare o stare de urgenta.

 

NOLA Ready a replicat ca „a fost detectata activitate suspecta in reteaua orasului”, iar pe masura ce investigatiile au avansat, „activitatea care indica un incident de securitate cibernetica a fost detectata in jurul orei 11:00”. Ca masura de precautie, a confirmat tweet-ul NOLA, departamentul IT al orasului a dat ordin ca toti angajatii sa opreasca calculatoarele si sa se deconecteze de la Wi-Fi. Toate serverele orasului au fost de asemenea oprite, iar angajatii le-au spus sa-si deconecteze toate dispozitivele.

 

In cadrul unei conferinte de presa, primarul Cantrell a confirmat ca acesta a fost un atac ransomware. In urma incidentului a fost depusa o declaratie de stare de urgenta.

 

Comunicarile de urgenta nu au fost afectate, conform NOLA Ready. Desi „Centrul de criminalitate in timp real” a fost pornit, camerele de siguranta publica inregistrau in continuare, iar la nevoie ar fi fost disponibile filmari. Sectiile de politie si pompieri au continuat sa functioneze ca de obicei, iar capacitatea de a raspunde la apeluri de urgenta nu a fost afectata.

 

Informatiile sunt inca rare, in timp ce atat investigatia, care implica agentiile de stat si cele federale, cat si procesul de recuperare continua. Nu se stie ce malware ransomware a fost folosit in timpul atacului, iar primarul Cantrell a spus ca nu a fost facuta cerere de rascumparare in acest moment.

 

Pe 2 octombrie, FBI a emis un avertisment de atac cibernetic de mare impact ca raspuns la atacurile asupra tintelor statului si ale guvernului local. Acest lucru a avertizat ca au fost vizate si organizatiile de sanatate, companiile industriale si sectorul transporturilor. Intre timp, atacurile impotriva tintelor guvernamentale continua.

 

Atacul de ransomware care a lovit New Orleans urmeaza un altul care a vizat statul Louisiana in noiembrie. Calculatoarele scolilor din Louisiana au fost, de asemenea, trecute offline si a fost declarata o stare de urgenta, ca raspuns la un atac de ransomware din iulie. Nu se stie inca daca cele doua au fost conectate. Cu toate acestea, in august, 23 de agentii guvernamentale au fost trecute offline de un atac cibernetic asupra statului Texas. Ceea ce sugereaza ca municipalitatile din SUA sunt tinta hackerilor care folosesc ransomware.

 

Colin Bastable, CEO al companiei de instruire in domeniul constientizarii securitatii, Lucy Security, a declarat ca „guvernul de stat si local este extrem de vulnerabil la hacking-ul condus de phishing, in principal pentru ca CISO-urile se concentreaza asupra apararilor tehnologice, atunci cand ar trebui sa-si implice si colegii cu atacuri ransomware simulate in exercitiile de securitate obisnuite.”

 

“Problema atacurilor cu ransomware este ca acestea nu sunt intotdeauna aparente”, a spus Bastable, “atacul poate fi nedetectat pentru o perioada relativ lunga de timp inainte de a fi declansat”. Atacul din New Orleans ar fi putut fi „initiat in paralel cu recentul atac din Louisiana”, potrivit lui Bastable.