Din mai multe puncte de vedere, Bitcoin a devenit mai descentralizat, potrivit companiei canadiene Canaccord Genuity Group.

 

In cadrul raportului sau din luna februarie, firma a afirmat ca Bitcoin-ul era mai putin descentralizat in primii sai ani, asa cum arata valorile hashrate-ului. In ultimii ani, competitia acerba intre producatorii de procesoare a dus la scaderea centralizarii.

La jumatatea anului 2014 Cannacord spunea ca GHash.IO controleaza aproximativ 50% din hashrate-ul total al Bitcoin, facand ca aceasta moneda sa fie vulnerabila unui potential atac de 51 de procente (controlul majoritatii puterii de hash permite o potentiala rescriere a tranzactiilor).

In prezent, nicio platforma de minat nu controleaza mai mult de 20% din hashrate-ul Bitcoin, cu cinci dintre aceste platforme controland intre 10 si 20%, in timp ce restul isi impart cei 10% ramasi.

Cresterea descentralizarii Bitcoin este o “dezvoltare pozitiva”, a spus Canaccord, adaugand ca desi sunt mai multi factori care contribuie la acest proces, cel mai important dintre ei este “popularizarea procesoarelor pentru minat, pe masuta ce progresele in ASIC au incetinit, permitand aparitia mai multor jucatori pe piata minatului.”

Spre exemplu, Canaan Creative a devenit principalul competitor al Bitmain, intrucat cea din urma a devenit “incapabila sa produca alternative semnificative pentru Antminer S9”. Acest lucru a determinat Canaan Creative “sa isi vanda procesoarele catre o piata mai larga de mineri, in asa fel incat acestia sa poata concura cu Bitmain”.

Conform indicelui Herfindahl-Hirschman, centralizarea Bitcoin a scazut de la aproximativ 3000, cat era in 2013, la 1200 in prezent.

Indicele Herfindahl-Hirschman este folosit pentru a descrie concentratia din piata. Un indice mai mic de 1500 descrie o piata competitiva, un indice cuprins intre 1500 si 2500 este considerat a fi moderat, in timp ce o valoare care depaseste 2500 descrie o piata puternic concentrata.