Unul dintre ultimele locuri unde puteati cumpara Bitcoin (oarecum) anonim online a implementat noile reglementari de conformitate care fac imposibil ca utilizatorii sa-si ascunda identitatea.

 

LocalBitcoins.com a anuntat ieri ca a pus in aplicare noi masuri pentru a satisface Directiva (5) a Uniunii Europene privind spalarea banilor (5AMLD). Modificarile au intrat in vigoare in 18 martie, iar LocalBitcoins este primul schimb din Europa care isi aliniaza afacerile la liniile directoare ale 5AMLD.

Pentru a respecta noile reglementari, exchange-ul obliga utilizatorii noi sa se inscrie printr-un nou proces de inregistrare a contului. Aceasta va cere utilizatorilor sa verifice informatiile de baza despre ei insisi si sa sacrifice unele anonimitati.

 

LocalBitcoins.com nu a declarat daca utilizatorii curenti vor fi obligati sa finalizeze procesul de verificare. Probabil ca asa va fi cazul.

 

In plus, LocalBitcoins elaboreaza, de asemenea, un nou proces de verificare a identitatii, cu o data de lansare care urmeaza sa fie dezvaluita. Acesta va introduce patru niveluri de cont pentru comerciantii individuali; acestea vor fi clasate pe volumul tranzactiilor si al tranzactiilor BTC. Exchange-ul spera ca acest lucru va evidentia comerciantii de incredere fata de cei mai putin credibili.

 

Comerciantii corporativi vor face obiectul unui proces separat, dar LocalBitcoins nu a dezvaluit detaliile.

 

Statele membre ale UE au termen pana in ianuarie 2020 sa puna in aplicare directivele. Insa Finlanda, unde se afla LocalBitcoins, a grabit pasul si a implementat deja noua legislatie.

 

Acest lucru va aduce actualul act anti-spalare a banilor in conformitate cu noua directiva a UE. Noile reglementari ale Finlandei intra in vigoare in noiembrie 2019, dar LocalBitcoins a continuat oricum si a actualizat procedurile de conformitate.

 

Cum afecteaza 5AMLD criptomonedele ?

 

Exista trei regulamente principale din 5AMLD ale UE, care vor afecta afacerile cu criptomonede.

 

Primul este acela ca solicita companiilor sa prezinte rapoarte de activitati suspecte si sa efectueze verificarea clientilor, cunoscuta si sub numele de client-client (KYC).

 

Al doilea, este ca anchetatorii financiari pot fi imputerniciti sa obtina adrese si identitati ale proprietarilor de monede, eliminand anonimatul utilizatorilor de exchange-uri.

 

Si, in sfarsit, schimburile de criptomonede si furnizorii de wallet-uri vor trebui sa fie inregistrati la autoritatile de reglementare din tara lor de origine. Cum ar fi Autoritatea de Conduita Financiara din Marea Britanie sau Comisia de Valori Mobiliare si de Burse din SUA.

 

Intr-adevar, datorita guvernului sau national, LocalBitcoins este oarecum inaintea jocului cand vine vorba de noile reglementari.

 

Acesta este, cu siguranta, un semn al schimbarii vremurilor pentru exchange-urilor si serviciilor de e-wallet cu sediul in Europa.