Pare greu de crezut ca titani precum Facebook si Google ar putea deveni victime ale escrocherilor de tip phishing, insa intre 2013 si 2015 ambele au fost inselate sa plateasca zeci de milioane de dolari unei echipe de escroci.
Saptamana trecuta, un barbat lituanian in varsta de 50 de ani si-a recunoscut rolul in frauda, care a insumat o suma de 98 milioane dolari raportata de Facebook si 23 de milioane de dolari de la Google. Evaldas Rimasauskas a pledat vinovat, fiind acuzat de frauda si a fost, de asemenea, acuzat de furt de identitate agravata si spalarea banilor.
El ar putea sa se confrunte cu pana la 30 de ani in spatele gratiilor atunci cand sentinta va fi pronuntata in iulie.
Potrivit Bloomberg, procurorii au afirmat ca Rimasauskas a dezvoltat schema elaborata de phishing, prezentandu-se drept Quanta Computer, un producator de electronice din Taiwan, al carui client a inclus Facebook si Google .
Colaborand cu o echipa de complici neidentificati, infractorii au falsificat adresele de e-mail, facturile si timbrele corporative pentru a pacali cei doi giganti tehnici in transferarea unor plati imense in conturile bancare create de Rimasauskas.
Cetateanul lituanian a declarat instantei ca a creat conturi bancare false in mai multe tari pentru primirea platilor si a semnat, de asemenea, contracte false si documente care au ajutat la procesarea transferurilor.
Rapoartele sugereaza ca Rimasauskas, care a fost extradat din Europa in 2017 in Statele Unite, a creat infrastructura care a facut posibila platile frauduloase, dar a jucat foarte putin in actiunile specifice care au convins Facebook si Google sa predea banii.
Google a declarat pentru Bloomberg ca a recuperat platile, in timp ce Facebook a declarat ca “a recuperat cea mai mare parte a fondurilor la scurt timp dupa incident”, adaugand ca a cooperat cu autoritatile de aplicare a legii cu privire la incident.
Comentand cazul, Geoffrey Berman, avocat american pentru Districtul de Sud din New York, a declarat: “Asa cum a recunoscut Evaldas Rimasauskas astazi, el a conceput o schema flagranta de a frauda companii americane cu 100 de milioane de dolari si apoi a impartit aceste fonduri in conturi bancare din intreaga lume. ”
El a continuat: “Rimasauskas credea ca se poate ascunde in spatele unui ecran de computer in timp ce isi conducea schema frauduloasa, dar, dupa cum a aflat, bratele justitiei americane sunt lungi si acum se confrunta cu un timp semnificativ intr-o inchisoare din SUA. “
Frauda (sau variatiile acesteia) a fost vazuta anterior si este similara in unele privinte cu cea care a lovit compania Japan Airlines in 2017, cand un angajat al transportatorului a fost inselat sa efectueze mai multe plati in valoare de aproximativ 3,4 milioane de dolari in conturi bancare care au fost infiintate de scammeri.
Astfel de inselaciuni apar adesea la lumina numai atunci cand compania reala care asteapta fondurile sa contacteze clientul si sa-l intrebe ce se intampla cu plata.