Sony a investit 250 de milioane de dolari pentru o participatie minoritara in producatorul Fortnite Epic Games, au anuntat companiile astazi. Cu noii bani, Epic Games a strans pana in prezent 1,83 miliarde de dolari.

 

Companiile au declarat ca acordul cimenteaza o relatie deja stransa si isi consolideaza obiectivul comun de a promova starea de ultima generatie in tehnologie, divertisment si servicii online conectate social. Aceasta relatie stransa a fost subliniata in mai, cand Epic a aratat pentru prima data viitoarea grafica Unreal Engine 5 care ruleaza pe PlayStation 5. Dupa cum compania a dezvaluit, Epic Games a strans 1,58 miliarde de dolari in trei runde de finantare anterioare. In 2012, compania a primit o investitie de 330 de milioane de dolari de la Tencent pentru o participatie de 40%.

 

In cadrul acordului, investitia permite Sony si Epic sa-si extinda colaborarea, cu portofoliul de produse si tehnologie de divertisment Sony si cu platforma de divertisment social si ecosistemul digital Epic (luati ca exemplu utilizarea in crestere a Fortnite ca spatiu social sau Epic Games Store), pentru a crea experiente unice pentru consumatori si creatori. Inchiderea investitiei este supusa unor conditii obisnuite de inchidere, inclusiv aprobari de reglementare.

 

Epic a confirmat ca va putea inca sa publice pe alte platforme. Dupa cum s-a mentionat, Sony achizitioneaza doar o parte minoritara a Epic Games si nu dobandeste o participatie de control in companie. (Actualizare: Sony achizitioneaza o actiune de 1,4% in Epic, ceea ce inseamna ca acordul valorizeaza Epic Games la 17,86 miliarde de dolari).

 

Acordul este important pentru Sony, pentru ca are nevoie de aliati in razboiul viitor de console. Mai tarziu in acest an, Sony intentioneaza sa lanseze consola de jocuri PlayStation 5 in concurenta cu Microsoft Xbox Series X. Dar Epic a spus ca Unreal Engine 5 si Fortnite vor functiona cu toate platformele de joc, deoarece Epic a fost in general neutru cand vine vorba de realizare de tehnologie cross-platform. Daca Sony are vreun avantaj din faptul ca investeste in Epic, nu este clar din aceasta afacere.

 

Intr-o declaratie, CEO-ul Sony, Kenichiro Yoshida, a spus ca tehnologia Epic o mentine in fruntea dezvoltarii jocurilor si ca este exemplificata in caracteristicile Fortnite. Intre timp, CEO-ul Epic, Tim Sweeney, a declarat ca atat Sony cat si Epic au creat afaceri la intersectia creativitatii si tehnologiei si impartasesc o viziune a experientelor sociale 3D in timp real care vor duce la o convergenta a jocurilor, filmelor si muzicii. El a mai spus ca partile intentioneaza sa construiasca un ecosistem digital mai deschis si mai accesibil pentru toti consumatorii si creatorii de continut. ”

 

Referinta muzicala o referinta la recentul concert virtual Travis Scott din Fortnite, care a atras peste 27 de milioane de oameni. Mentionarea unui ecosistem digital mai deschis si mai accesibil este, de asemenea, o surpriza, intrucat Sweeney a fost mult timp un sustinator al sistemelor deschise, in timp ce Sony a fost un exemplu de companie care isi protejeaza tehnologia proprie. Cu toate acestea, Sony a permis Fortnite sa functioneze ca un joc crossplay, care permite prietenilor sa se joace reciproc pe alte platforme.