Se pare ca Israelul nu va fi a patra tara care sa aterizeze o naveta pe Luna, dar va fi cea de-a patra care ajunge la suprafata intr-un fel sau altul. Spacetel, Beresheet, a pierdut comenzi cu echipa de control si s-a prabusit mai devreme astazi.

In februarie, Israelul a trimis un naveta cu intentia de a ateriza pe Luna. Astazi, naveta lui SpaceIL, Beresheet, s-a prabusit, in timpul unui live feed al coborarii, si a fost considerata o pierdere totala.

 

Misiunea a fost initial o incercare de a lua premiul Google de 20 milioane de dolari denumit Lunar Xprize. Cu toate acestea, atunci cand compania nu a putut respecta termenul limita, pierzand premiul, au decis totusi sa continue lansarea. Google a promis sa dea companiei 1 milion de euro pentru o aterizare cu succes ca premiu de consolare.

 

In timpul coborarii lui Beresheet, controlorii au pierdut comunicarea cu naveta. Landerul a fost probabil distrus cand a atins suprafata lunii.

 

Directivele navetei au fost de a masura magnetosfera lunii si de a crea retroreflectori pe care NASA urma sa le utilizeze pentru a masura distanta exacta fata de luna folosind un laser.

 

In ciuda pierderii, conducatorul diviziei Industriei Aerospatiale din Israel, Opher Doron, parea optimist in legatura cu incidentul.

 

“Am avut un esec in nava spatiala”, a spus Doron care a participat la live feed-ul aterizarii. “Din pacate, noi nu am reusit sa aterizam cu succes. Suntem a saptea tara care orbiteaza Luna, iar a patra care ajunge pe suprafata Lunii. Este o realizare extraordinara pana acum. ”

 

In timp ce comunicatiile au fost intrerupte inainte ca nava sa poata ateriza, a reusit sa trimita inapoi cateva imagini, inclusiv o autoevaluare pe masura ce se apropia de suprafata lunara.

 

Acesta nu este sfarsitul pentru SpaceIL. Startupul a spus ca ar putea incerca din nou, dar nu a dat detalii. De asemenea, Google a decis sa acorde 1 milion de dolari in ciuda esecului.

 

Primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a reflectat aceasta atitudine spunand: “Daca la inceput nu reusiti, incercati din nou. Vom incerca din nou. “