Gadget-uri care permit politiei sa intre in telefoanele oamenilor si sa caute dovezi vor fi lansate incepand cu saptamana viitoare, au confirmat fortele de ordine. Politia din Scotia a dezvaluit ca va incepe introducerea tehnologiei incepand cu 20 ianuarie.

 

Se spune ca masinile permit ofiterilor “sa ocoleasca parolele si sa decripteze dispozitivele pentru a accesa datele detinute pe un dispozitiv mobil”.

 

Conducatorul sef adjunct Malcolm Graham a declarat ca ofiterii sunt “dedicati sa ofere cel mai bun serviciu victimelor si martorilor infractiunii”.

 

El a spus: “Aceasta inseamna ca trebuie sa tinem pasul cu societatea. Oameni de toate varstele duc acum o parte semnificativa din viata lor online si acest lucru se reflecta in modul in care investigam criminalitatea si probele pe care le prezentam instantelor.

 

“Multe infractiuni online afecteaza in mod disproportionat persoanele cele mai vulnerabile din societatea noastra, precum copiii cu risc de abuz sexual, iar prioritatea noastra este sa protejam acei oameni.

 

Cresterea implicarii dispozitivelor digitale in investigatii si capabilitatile in continua extindere ale acestor dispozitive inseamna ca cererea pentru examene medico-legale digitale este mai mare ca niciodata.

 

Limitarile actuale, insa, inseamna ca decriptarea dispozitivele victimelor, martorilor si suspectilor poate dura luni intregi, chiar daca mai tarziu se dovedeste faptul ca nu exista dovezi concrete.

 

Identificand rapid dispozitivele care contin si nu contin dovezi, putem minimiza intruziunea asupra vietii oamenilor si oferim un serviciu mai bun pentru public.”

 

Politia din Scotia a cheltuit 370 684 de lire sterline, fara TVA, pe 41 de sisteme de triaj pentru dispozitive digitale – cunoscute si sub denumirea de chioscuri cibernetice – in 2018, cu intentia de a le implementa in toamna acelui an.

 

Dar introducerea lor a fost intarziata pe fondul preocuparilor cu privire la baza lor legala si daca exista evaluari ale drepturilor omului si ale protectiei datelor.

 

De asemenea, politia a fost criticata pentru efectuarea a doua procese in 2016, fara a informa victimele, suspectii si martorii ale caror telefoane erau examinate.

 

Chioscurile cibernetice sunt laptopuri care le permit ofiterilor sa-si deblocheze instantaneu smartphone-urile fara a fi nevoie le trimita la laborator.

 

Dezvoltarea va incepe in diviziile Forth Valley si Fife, toate cele 41 de dispozitive fiind introduse in statiile de politie din Scotia pana in luna mai.

 

Lucrarile arata ca 410 ofiteri de prim rang au fost instruiti sa utilizeze aceasta tehnologie.

 

Politia a declarat ca Oficiul Coroanei si un avocat independent au afirmat existenta unei baze legale pentru utilizarea chioscurilor cibernetice.

 

Acesta a mentionat ca ofiterii vor examina un dispozitiv digital acolo unde exista o baza legala si acolo unde este necesar, justificat si proportional cu incidentul sau infractiunea investigata.

 

Chioscurile cibernetice utilizate de Politia din Scotia nu vor fi activate pentru a stoca date de pe dispozitivele digitale.

 

Dupa finalizarea examinarii, toate datele dispozitivului sunt sterse in siguranta din gadget.