Piata crypto s-a trezit cu o noua pierdere de miliarde peste noapte. Sperantele pentru un bull-run de Craciun sunt din ce in ce mai indepartate; sentimentele sunt din ce in ce mai negative. Mahmureala crypto  a devenit vicioasa.

 

Desi piata crypto a ramas relativ stabila la 185 de miliarde de dolari in weekend, preturile au inceput sa se scufunde la inceputul zilei de tranzactionare din Asia. A pierdut deja 10 miliarde de dolari pana la ora 08:00 GMT, declinul accelerand pe masura ce s-a deschis si piata europeana.

 

Market-cap-ul criptomonedelor este redus la un nou nivel anual de 145 de miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mica evaluare de la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, cu 13 luni in urma. Actualitatea de astazi indica faptul ca piata  si-a pierdut aproape toate castigurile obtinute in urma unui bull-run de trei luni de anul trecut, care, in varf, a ajuns la valoarea totala de 830 miliarde dolari la inceputul lunii ianuarie.

 

O privire rapida asupra primelor zece monede arata ca acestea sunt cele mai mai pierzatoare. Cardano (ADA) este in scadere cu peste 16%, iar EOS este aproape de 12%. Eterul (ETH) a suferit o scadere de 15%. Alte pierderi notabile includ Litecoin (LTC), in scadere cu 15%, si moneda de confidentialitate, Monero (XMR), care a scazut cu 15%.

 

Pretul Bitcoin (BTC) este de aproximativ 4.500 de dolari, dar dominarea BTC ramane stabila la aproximativ 53% din evaluarea pietei. Acest lucru sugereaza ca investitorii nu se misca in active pentru a pastra valoarea; o tendinta pe care am vazut-o in sell-off-uri similare. Pe de alta parte, volumul tranzactiilor pentru Tether (USDT) a crescut cu aproape un miliard de dolari, sugerand ca traderii isi incearca sansele acolo.

 

Scaderea pretului Bitcoin Cash (BCH) a inceput sa atinga pragul de jos. Valoarea monedei a scazut cu peste 38% de la inceputul saptamanii trecute. Hard-fork-ul de la sfarsitul saptamanii trecute a dus la vanzari in masa. Bitfinex listeaza pretul actual la 226 $.

 

XRP – in scadere cu 8,40% – a inlocuit ETH-ul ca fiind cea de-a doua criptomoneda pe marketcap la sfarsitul saptamanii trecute. Diferenta dintre cele doua a crescut la aproape 4 miliarde de dolari.

 

Wipeout-ul de astazi a prins sectorul cu pantalonii in vine. Erau sperante ca preturile s-ar redresa pe masura ce piata se linisteste dupa hard-fork-ul Bitcoin Cash. Unele active digitale au recuperat toate pierderile; XRP a revenit la nivelurile de pre hard-fork pana duminica dimineata.

 

Analistii pietei crypto au sugerat ca declinul de astazi ar putea fi o combinatie de factori. Partial o “mahmureala” din ciclul de pret de saptamana trecuta. SEC a comandat, de asemenea, ca doua proiecte ICO, Paragon si Airfox, sa restituie banii investitorilor; autoritatea de reglementare a spus ca ambele au detinut vanzari de securitate neinregistrate.

 

Preocuparile crescande legate de o recesiune de anul viitor si de sfarsitul bull-run-ului bursei pe o perioada de zece ani au alimentat vanzarea de actiuni si marfuri. Acest lucru ar fi putut avea un impact asupra criptomonedelor. “Fluctuatiile de preturi pe termen scurt [crypto] sunt rareori corelate cu piata de capital”, a declarat un analist de piata la o platforma de tranzactionare a criptomonedelor. “Dar tendintele macroeconomice au tendinta de a se alinia.”

 

Acest lucru ar reflecta o miscare similara la mijlocul lunii octombrie, cand vanzarea slaba a pietei bursiere a provocat o scadere a preturilor criptomonedelor in valoare de 20 de miliarde de dolari.

Masura de astazi va fi un inceput deprimant de saptamana pentru unii. Unii dintre cei mai bulversati analisti au revizuit previziunile. Vinerea trecuta, Tom Lee, senior analist la Fundstradt, si-a redus prognoza Bitcoin de la 25.000 dolari la 15.000 de dolari la sfarsitul anului. Compania de tehnologie Nvidia, care a investit foarte mult in productia de chipuri de procesare miniera, are acum o intarziere semnificativa in inventar. Din ce in ce mai putini mineri noi intra pe piata; depozitele sunt pline chipuri video nevandute.

 

Acestea fiind spuse, unii au vazut acest lucru ca un memento ca piata crypto nu este conceputa ca o platforma de investitii; mai degraba ca o moneda reala. “Tehnologia blockchain si criptomonedele nu au fost create pentru oportunitati de investitii speculative”, a declarat Lan Filipic, director executiv al Sofitto, un furnizor de produse financiare de tip blockchain. “A fost construit pentru a aduce schimbari transformative in viata oamenilor de zi cu zi, indiferent de locatia lor geografica sau statutul financiar. ”

 

Mai mult de un an dupa ce monedele virtuale au luat lumea prin surprindere, petrecerea s-a terminat. Mahmureala crypto a inceput cu adevarat.