O companie rusa care declara ca este o agentie de stiri legitima a dat in judecata Facebook pentru a-i restabili contul dupa ce reteaua sociala a blocat-o ca parte a unei represiuni asupra conturilor legate de amestecul electoral rusesc.

Intr-o plangere depusa marti, Agentia Federala de Stiri afirma ca Facebook a blocat contul in aprilie, dupa ce reteaua sociala si procurorii americani au legat site-ul de Agentia de Cercetare pentru Internet, un grup de propaganda ruseasca legat de eforturile Rusiei de a se amesteca in alegerile din 2016. Procesul a fost depus la Tribunalul Districtual din California de Nord.

In aprilie, Facebook a declarat ca a inlaturat mai mult de 270 de pagini si conturi administrate de IRA. CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat ca IRA “a actionat in mod repetat inselator si a incercat sa manipuleze oamenii din SUA, Europa si Rusia”.

In ultimii ani, guvernele, propagandistii si trolli de pe internet au folosit Facebook pentru a raspandi stiri false si pentru a influenta alegerile.

IRA este afiliata guvernului rus si a creat identitati on-line false si intra in ambele parti ale dezbaterilor politice divizive, potrivit acuzatiilor procurorului special al FBI, Robert Mueller. In februarie, Mueller a acuzat agentia de o conspiratie pentru a insela SUA si “furt de identitate agravant” pentru activitatile sale in jurul alegerilor din 2016. In noiembrie 2017, Facebook a spus ca va spune utilizatorilor cu ce continut IRA au interactionat.

FAN se descrie in procesul drept o “agentie de stiri independenta, autentica si legitima, care publica rapoarte care sunt relevante si care prezinta interes pentru publicul larg” si afirma ca a fost vizata necorespunzator de catre Facebook.

Facebook nu a raspuns deocamdata la o cerere de comentarii.