Cu peste 1,5 miliarde de descarcari, TikTok a devenit cea mai recenta retea de socializare care a captat atentia colectiva. Acum, insa, se pare ca platforma este analizata in mare masura datorita faptului ca a fost creata de dezvoltatori din China, conducand Departamentul de Aparare al SUA sa incurajeze angajatii sa evite instalarea aplicatiei pe smartphone-urile lor.

 

Acest lucru este potrivit unui aviz emis in decembrie, care a fost raportat si de The New York Times, care le spune utilizatorilor ”sa nu instaleze aplicatia decat pana la indrumari ulterioare ale revizuirii in curs de securitate nationala”.

 

Avizul transmite ingrijorarea DoD cu privire la ”popularitatea aplicatiei cu utilizatorii occidentali, inclusiv personalul fortelor armate, si capacitatea sa de a transmite locatie, imagine si date biometrice catre compania sa chineza, care legal nu poate refuza sa imparta datele guvernului chinez ”

 

Deoarece TikTok este dezvoltata de o companie chineza, a existat o preocupare persistenta ca informatiile despre cetatenii americani ar putea fi compromise sau dezvaluite. In mod indiscutabil, Departamentul de Aparare este ingrijorat in special de acest lucru, mai ales in ceea ce priveste personalul militar.

 

Memoriul consultativ avertizeaza ca ”aplicatia TikTok (fosta Musical.ly) 12.2.0 pentru Android si iOS realizeaza o transmisie necriptata de imagini, videoclipuri si like-uri. Aceasta permite unui atacator sa extraga informatii private sensibile prin analizarea traficului de retea.”

 

Mai mult, Check Point Research a publicat miercuri un raport care a detaliat vulnerabilitatile multiple din aplicatia TikTok care ar permite atacatorilor sa compromita conturile, sa obtina continut, sa stearga videoclipuri si sa dezvaluie informatii personale salvate in cont. Conform Check Point, aceste informatii au fost furnizate TikTok si o actualizare a rezolvat aceste vulnerabilitati in decembrie.

 

Check Point este o firma de cercetare in domeniul securitatii care a descoperit zilnic vulnerabilitati in alte aplicatii pe care le folosim si are un bilant de lucru cu dezvoltatorii pentru a-i face constienti de problemele care trebuie rezolvate. Aceasta ultima revelatie, insa, evidentiaza pur si simplu o problema in crestere.

 

In realitate, in timp ce memoriul Departamentului Apararii si raportul Check Point Research trateaza in mod specific TikTok, adevarul este ca informatiile pe care le distribuim pe social media risca din ce in ce mai mult sa fie utilizate in moduri pe care nu le-am intentiona. Utilizatorii Instagram si Facebook au intampinat multiple incalcari ale datelor lor, iar dezvoltatorii terti au descoperit in mai multe randuri datele utilizatorilor in scopuri proprii.

 

”Amenintarile pe care le prezinta social media nu sunt unice pentru TikTok, desi ele pot fi cu siguranta mai mari pe acea platforma, iar personalul DoD trebuie sa fie prudent atunci cand realizeaza orice postare public sau social media”, spune lt. Col. Uriah Orland, purtator de cuvant al Pentagonului.

 

Drept urmare, Departamentul Apararii isi indeamna personalul sa nu instaleze TikTok sau, cel putin, ca folosesc cea mai actuala versiune, care remediaza patch-urile dezvaluite de versiunea Check Point.