Guvernul SUA ofera smatphone-uri ieftine si servicii de telefonie mobila pentru familiile cu venituri mici prin programul sau de asistenta Lifeline, operat de FCC.

Este o initiativa frumoasa, avand in vedere importanta smartphone-urilor in lumea de azi. Insa telefoanele sunt dispozitive Android ieftine si neplacute, iar acum s-a constatat ca sunt infestate de malware.

 

SIGURANTA ESTE RESERVATA PENTRU CEI BOGATI – Compania de securitate internet Malwarebytes a publicat astazi aceste descoperiri intr-o postare pe blog, prezentand Unimax U686CL, un smartphone construit in China oferit prin programul de asistenta Lifeline de catre un operator de telefonie mobila, Assurance Wireless. Costa 35 de dolari pentru cetatenii eligibili, dar probabil si o parte din siguranta personala : doua aplicatii preinstalate pe dispozitiv descarca automat software fara acordul proprietarului.

 

Mai rau este insa ca cele doua aplicatii care fac acest lucru sunt Wireless Update, singura modalitate prin care se pot descarca actualizari ale sistemului de operare pentru telefon si Setari – da, aplicatia Setari a dispozitivului. Malwarebytes spune ca aplicatia Setari instaleaza un troian numit Hidden Ads care, asa cum te-ai putea astepta, incarca telefonul cu reclame neplacute! Numai asta este mai enervant decat orice, dar aceste portite ar putea fi periculoase daca cineva decide sa impinga software mailtios prin intermediul lor.

 

Deoarece ambele aplicatii sunt fundamentale pentru functionarea corecta a sistemului de operare, nu exista nicio modalitate de a le elimina fara a distruge telefonul.

 

UN COMPROMIS NEREZONIBIL – Cei care se califica pentru Lifeline trebuie sa aleaga: sa ia telefonul si sa-si compromita siguranta sau sa mearga fara – o intrebare imposibila cand smartphone-urile de astazi fac parte din viata noastra, de la directii de deplasare pana la comunicarea cu cei dragi.

 

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, sustine ca un model de publicitate este crucial pentru ca permite majoritatii oamenilor sa intre pe platforma sa si sa se conecteze cu prietenii. Dar acest telefon Unimax este subventionat de guvernul Statelor Unite cu bani pentru contribuabili, care apoi solicita cetatenilor eligibili sa plateasca 35 de dolari in plus. Reclamele sunt ca o plata continua catre Unimax si nu ar trebui sa fie permise pe dispozitive, nu mai vorbim despre vulnerabilitatea imensa a securitatii.

 

Assurance Wireless a refuzat cererile de comentarii ale Malwarebytes si Forbes. De asemenea, site-ul sau web nu mai functioneaza. FCC nu a oferit niciun comentat.