Avast si filiala sa AVG, care ofera popularele produse antivirus se afla in acest moment in lumina reflectoarelor, din cauza unui nou raport care acuza compania de impartasirea istoriei dvs. de navigare cu marile corporatii.
Raportul vine printr-o ancheta comuna realizata de PCMag si publicatia Motherboard care detaliaza modul in care datele pe care utilizatorii opteaza pentru a le partaja, care se presupune ca sunt anonimizate pentru a-si masca identitatile individuale, includ informatii granulare care ar putea ajuta companii precum Google si Microsoft sa invete multe despre tine. Printre numeroasele moduri in care acest lucru se poate intampla, potrivit investigatiei, este scara la care sunt colectate aceste date, Avast urmarind inclusiv click-urile pe care utilizatorii le efectueaza.
Datele nu se scurg direct din mainile Avast catre companiile care le obtin. Avast are o filiala numita Jumpshot prin care comercializeaza date de la utilizatori catre companii precum Google. Conform ExtremeTech, iata un exemplu de date ale utilizatorilor disponibile:
ID dispozitiv: abc123x Data: 2019/12/01 Minut ora Secunda: 12:03:05 Domeniu: Amazon.com Produs: Apple iPad Pro 10.5 – Model 2017 – 256 GB, Rose Gold Comportament: Adauga in cos
Acest lucru ar putea parea lipsit de sens pentru dvs., dar daca sunteti Amazon, tot ce trebuie sa faceti (daca, de fapt, ati dori sa va deranjati sa faceti acest lucru la nivel individual, desigur), este sa cautati in arhive cine a efectuat acele actiuni la aceeasi ora in aceeasi zi.
Extensiile Chrome de la Avast nu mai permit urmarirea utilizatorului, dar nu este cazul programelor desktop care colecteaza clicuri ale utilizatorului. Noul raport publicat despre aceasta urmarire a utilizatorilor se bazeaza pe o ancheta similara publicata la sfarsitul anului trecut de Wladimir Palant, creatorul Adblock Plus care l-a folosit ca baza pentru a declara ca Avast si AVG spionau utilizatorii.
Si este nefericit, mai ales din cauza asteptarii ca un produs antivirus te protejeaza – intrucat, in acest caz, chiar daca Avast le-a spus utilizatorilor care sunt de acord cu politica de confidentialitate conform careia „Datele sunt complet desidentificate si agregate si nu pot fi utilizate pentru va identific personal sau a va viza ”, marketerii si alte companii mari inca pot folosi acest lucru pentru a pune mana pe tone de clicuri pe care nu ati asteptat sa le vada altcineva.