Apple a anuntat macOS Big Sur, cea mai recenta iteratie a sistemului de operare desktop al companiei. Noua versiune aduce un nou UI si modificari semnificative la unele dintre aplicatiile sale principale.

 

Numit dupa un reper din California, Big Sur prezinta una dintre cele mai cuprinzatoare modificari ale designului macOS de la lansarea Mac OS X. Avem ferestre de aplicatii cu noi scheme de culori, efecte de transparenta si colturi rotunjite, bara de meniu translucida, completa -bara laterala inalta, un nou dock plutitor si un set complet de pictograme noi pentru aplicatii.

 

Exista glisoare noi, casute de selectare, foi reproiectate, sunete actualizate si simboluri si iconografie actualizate peste tot. Butoanele apar si dispar pe ferestrele aplicatiilor, dupa cum este necesar, iar elementele din bara de meniu sunt acum distantate mai mult. Intregul UI arata semnificativ actualizat atunci cand toate acestea sunt puse la punct.

 

Big Sur ofera, de asemenea, un nou centru de control, similar cu aspectul gasit pe iOS. Puteti chiar sa trageti unele dintre elementele de aici pentru a le fixa in bara de meniu pentru un acces mai rapid, fara a fi nevoie sa reduceti Centrul de control. Exista, de asemenea, un nou centru de notificari, care poate fi invocat acum facand clic pe ceasul din colt. Aici avem notificari in stil iOS si, de asemenea, o noua interfata de widget-uri inspirata de iOS 14.

 

macOS Big Sur ofera, de asemenea, imbunatatiri ale aplicatiilor sale principale. Safari are acum o noua pagina de pornire cu imagini de fundal personalizate si sectiuni precum Reading List si iCloud tabs similare cu alte browsere populare. Safari poate acum sa detecteze si cand sunteti pe o pagina cu limba nativa si sa va ofere traducere. Interfata de utilizare a filei a fost modificata, de asemenea, cu o densitate crescuta a filei, previzualizari ale paginilor in timpul trecerii si capacitatea de a inchide un grup de file simultan.

 

Safari este acum si mai rapid decat inainte, Apple sustinand performante cu pana la 50% mai rapide decat Chrome pe site-urile web vizitate frecvent. De asemenea, are o durata de viata mai buna a bateriei, cu pana la 3 ore mai mult de streaming de videoclipuri si pana la o ora mai lunga de navigare web in comparatie cu Chrome sau Firefox.

 

De asemenea, Apple a imbunatatit suportul pentru extensii, ceea ce permite dezvoltatorilor sa aduca extensiile lor din alte browsere, care pot fi gasite in Mac App Store. Apple are functii de confidentialitate imbunatatite pentru aceste extensii, impiedicand cat de mult acces au datele dvs. Puteti alege sa permiteti unei extensii sa aiba acces doar pentru o singura zi, pentru un singur site sau tot timpul.

 

Alte caracteristici noi de securitate din Safari includ un nou buton Raport de confidentialitate, care arata ce trackere sunt blocate de browser. Browserul verifica, de asemenea, parolele salvate pentru a vedea daca au fost implicate intr-o incalcare a datelor.

 

Mesajele de pe MacOS Big Sur obtin aceleasi imbunatatiri pe care le-a facut cu iOS 14, inclusiv posibilitatea de a fixa contactele preferate in partea de sus si o caracteristica de cautare reproiectata. Utilizatorii pot acum accesa, de asemenea, efecte precum baloane si confetti pentru mesajele lor si pot crea Memoji, doua functii care anterior puteau fi facute doar pe iOS. Exista, de asemenea, un nou selector de fotografii, GIF si cautare de imagini. In sfarsit, primim si noile functii de mesagerie de grup introduse in iOS 14.

 

Este aceeasi poveste cu Maps, care a fost, de asemenea, actualizat pentru a prezenta acelasi set de modificari ca versiunea iOS 14, inclusiv Ghiduri pentru explorarea locurilor in care puteti utiliza ghiduri de la alti utilizatori sau creati-va propriul aspect, in jur de 360 ​​de grade vizualizarea destinatiilor si hartilor interioare ale aeroporturilor si centrelor comerciale si calatoriile cu bicicleta si cu vehiculele electrice pot fi acum dirijate pe un Mac si trimise direct pe iPhone.

 

De asemenea, Apple a anuntat in sfarsit ca platforma Mac va trece la procesoarele personalizate ale seriei A bazate pe ARM. Compania a prezentat caracteristici, cum ar fi Universal 2, care va permite dezvoltatorilor sa construiasca sau sa recompileze aplicatii pentru a rula atat pe Mac-uri bazate pe ARM cat si pe Intel, Rosetta 2 pentru a rula aplicatii bazate pe x86 pe viitoarele Mac-uri bazate pe ARM, Virtualizare pentru rularea altor sisteme de operare in cadrul macOS si in cele din urma sa poti rula aplicatii iOS si iPadOS direct pe Mac.

 

Mac-urile personalizate pe baza de procesor Apple vor fi livrate pana la sfarsitul anului 2020, iar tranzitia se va finaliza complet pana in 2022. Intre timp, Apple va continua sa lanseze si sa sprijine Mac-uri bazate pe Intel. Compania va vinde in curand un kit dev care include un Mac mini care ruleaza Apple A12Z Bionic cu 16 GB RAM si 512 GB SSD, impreuna cu toate instrumentele software necesare pentru ca dezvoltatorii sa inceapa sa creeze sau sa recompileze aplicatii pentru platforma ARM.

 

macOS Big Sur va veni la sfarsitul acestui an in toamna. Beta pentru dezvoltatori va fi lansata astazi, iar beta publica va fi disponibila in iulie. Acesta va fi sustinut de MacBook (2015 si mai vechi), MacBook Air (2013 si ulterioare), MacBook Pro (tarziu 2013 si mai tarziu), Mac mini (2014 si mai tarziu), iMac (2014 si mai tarziu), iMac Pro si Mac Pro (2013 si ulterior).

Puteti gasi lista completa a modificarilor aici.