Windows 10 va primi in curand un update care va face sistemul de operare sa functioneze mai rapid pe laptopuri mai vechi. Update-ul Windows 10 mai 2020 va imbunatati Windows Search, astfel incat sa nu mai creeze o utilizare ridicata de disc atunci cand proceseaza indexarea.

 

Actualizarea va fi benefica utilizatorilor Windows 10 cu laptopuri mai vechi echipate cu unitati HDD. Stocarea HDD este mult mai lenta pentru procesele de citire si scriere decat unitatile SSD. Din aceasta cauza, rularea aplicatiilor intense pe computerul vechi poate duce la incetinirea semnificativa a acestuia.

 

Acest lucru se intampla in timpul indexarii sau cand Windows 10 catalogheaza fisierele, e-mailurile si alt continut, astfel incat, in viitor, sa poata gasi mai rapid rezultatele cautarii. In timp ce aceasta este o tehnica inteligenta, indexarea pune un plus de lucru pe unitatea de stocare.

 

Cand Microsoft va scoate update-ul mai 2020 pentru Windows 10 luna viitoare, va fi mai inteligent cu privire la momentul de indexare, astfel incat sa nu catalogheze informatii pe masura ce utilizati laptopul. De asemenea, acesta va opri indexarea cand transferati sau stergeti fisiere. Acest lucru ar trebui sa conduca la reducerea consumului de disc si la reducerea eforturilor pe laptop-urile cu HDD-uri.

 

Windows Latest au confirmat ca actualizarea imbunatateste viteza dupa rularea „mai multor teste” pe „hardware real si masini virtuale cu diferite configuratii”.

 

Daca detineti un laptop cu un SSD (cum ar fi un laptop de tip mid-range si premium lansat in ultimii ani), atunci probabil ca nu veti observa o mare diferenta. De asemenea,cum au observat si cei de la Windows Latest, indexarea poate incetini laptopul, chiar daca are un SSD.

 

Deci, ce inseamna toate acestea? Laptopurile mai vechi cu performanta redusa ar putea fi revitalizate atunci cand actualizarea Windows 10 mai 2020 va fi disponibila luna viitoare. Toti ceilalti ar trebui sa astepte cu nerabdare unele dintre celelalte modificari care vor veni cu actualizarea din mai 2020.