Nu orice aplicatie este proiectata bine. Cu aproape 3 milioane de aplicatii de pe Play Store si altele pe care le poti descarca din alte surse, este inevitabil sa existe aplicatii prost optimizate. Si multe dintre ele folosesc memoria RAM intr-un mod groaznic.

 

Gestionarea slaba a memoriei de catre aplicatii dauneaza tuturor. Indiferent daca aveti un telefon cu 4 GB sau mai putin RAM sau aveti un flagship cu peste 8 GB, atunci cand o singura aplicatie consuma mai multa memorie decat are nevoie, intregul sistem poate fi incetinit. Din fericire, majoritatea dispozitivelor Android au un instrument incorporat care ajuta la aceasta problema.

 

Gasiti servicii de rulare

 

Daca telefonul dvs. ruleaza Android 6.0 sau o versiune ulterioara, acesta are un manager RAM preinstalat. Cunoscut sub numele de Running Services, acest meniu arata toate componentele aplicatiilor care efectueaza operatiuni in fundal pentru o perioada extinsa.

 

Pentru a accesa acest manager RAM incorporat, trebuie mai intai sa afisati optiunea Developer Options. Accesati „About phone” in Settings, apoi atingeti „Build number” de sapte ori (utilizatorii Samsung vor trebui sa selecteze „Software information” dupa „About phone” pentru a gasi „Build number”). Veti gasi Developer options fie in partea de jos a meniului Settings sau sub Settings -> Sistem -> Advanced.

 

Acum, deschide Developer options si selecteaza „Running services”. Va exista o lista de servicii de fundal si un grafic cu bare care arata utilizarea RAM actuala de catre aplicatii. Daca cel putin 1/3 din memoria RAM totala este libera, este posibil sa nu aveti o problema de memorie, iar incetinirea cu care va confruntati este altceva. Cu toate acestea, daca va aflati sub acest prag, ati gasit problema dvs.

 

Pornind de la cel mai mare consumator (care se afla in partea de sus a listei), selectati o aplicatie. In functie de aplicatie, veti vedea optiunile „Stop” sau „Settings”. „Stop” va opri pur si simplu serviciul, in timp ce daca atingeti „Settings” va va redirectiona catre pagina „App info” corespunzatoare din Settings, unde puteti fie sa dezinstalati sau sa fortati sa opriti aplicatia problematica.

 

 

Vizualizati utilizarea memoriei

 

Pe unele smartphone-uri Android, veti gasi un element „Memory” in Developer options. Din nou, trebuie sa activati mai intai Developer options, apoi sa deschideti meniul chiar din partea de jos a listei dvs. de setari sau in Settings -> Sistem -> Advanced. Odata intrat in Developer Options, derulati in jos si alegeti „Memory”.

 

Aici veti vedea utilizarea RAM actuala a telefonului. Selectati „Memory usage” pentru a vedea utilizarea medie a aplicatiilor din ultimele trei ore. Puteti ajusta acest interval de timp selectand sageata in jos de langa „3 ore” si puteti atinge butonul de meniu din coltul din dreapta sus si alegeti „Sorteaza dupa utilizarea maxima” daca doriti. Selectati o aplicatie pentru a vedea si mai multe informatii despre utilizarea memoriei sale, apoi utilizati aceste informatii pentru a decide daca doriti sa dezinstalati aplicatia problematica.

 

 

Utilizati Samsung Device Care

 

Utilizatorii Samsung Galaxy au acces la un alt instrument, Device Care. In Settings -> Device care -> Memory, veti gasi RAM-ul disponibil in prezent pentru dispozitivul dvs. 

 

Samsung va va sugera aplicatii pe care nu le utilizati sau cu care aveti probleme si le va enumera sub butonul „Clean now”. Cu toate acestea, nu doriti sa utilizati acest buton pentru a elibera spatiu, deoarece nu rezolva problema. In schimb, utilizati aceste informatii fie pentru a inchide aplicatiile in discutie, fie pentru a le dezinstala.