Facebook a solutionat un proces privind tehnologia de recunoastere faciala, fiind de acord sa plateasca 550 de milioane de dolari (419 milioane de lire sterline) pentru acuzatiile ca ar fi incalcat o lege a statului din Illinois care reglementa utilizarea detaliilor biometrice.

 

Este una dintre cele mai mari plati pentru o incalcare a confidentialitatii din istoria SUA, un marker al puterii legilor de confidentialitate ale liderilor nationale din Illinois. The New York Times, care a raportat pentru prima data solutionarea, a mentionat ca amenda este putin exagerata, Equifax platind 380 de milioane de dolari in 2017 pentru o incalcare a datelor mult mai mare.

 

Illinois reglementeaza puternic utilizarea identificatorilor biometrici, interzicand colectarea si stocarea informatiilor biometrice fara acordul persoanelor. Legea, adoptata in 2008, impune, de asemenea, companiilor sa stocheze identificatoarele in siguranta si sa le stearga in timp util.

 

Utilizatorii Facebook din stat au sustinut ca o caracteristica lansata in 2011, numita sugestii de etichete, a incalcat regulile prin procesarea si stocarea automata a imaginilor de recunoastere faciala pentru fiecare utilizator din SUA, fara sa solicite mai intai permisiunea. Functia compara fotografiile incarcate cu cele ale prietenilor utilizatorului, pentru a sugera cine ar trebui sa fie etichetat in imagini.

 

Legea din Illinois permite persoanelor fizice sa dea in judecata pana la 5.000 de dolari pentru fiecare incalcare, care, intr-un stat de peste 12 milioane de oameni, poate insemna enorm pentru companiile tehnologice care prelucreaza informatiile.

 

Decizia Facebook de a plati amenda, a declarat investitorilor seful financiar al companiei, a fost doar o parte a cresterii bazei de costuri a companiei. Un purtator de cuvant a spus: „Am decis sa urmarim o solutionare, deoarece a fost in interesul comunitatii noastre si al actionarilor nostri sa treaca de aceasta problema.”

 

Tag Suggest a cauzat de asemenea probleme pentru Facebook in UE, unde a fost dezactivata la un an dupa ce a fost introdusa in urma unui raport al comisarului irlandez pentru protectia datelor. A fost de asemenea eliminata din Canada in acelasi timp. Dar niciuna dintre aceste mutari nu a dus la o amenda monetara pentru companie, chiar daca functia a fost live pentru utilizatori timp de luni de zile.

 

Au trecut inca sase ani pana cand Facebook a lansat o caracteristica de recunoastere faciala in UE, pana cand a profitat de GDPR pentru a fort fiecare utilizator sa acorde sau sa refuze in mod activ consimtamantul.

 

Daca utilizatorii doreau sa accepte noile permisiuni, au putut face clic pe „accepta si continua”. Declinul, insa, a fost mai greu. Singura alta optiune a fost un buton alb cu eticheta „gestionati setarile de date”, care ii ducea la o a doua pagina unde Facebook a oferit mai multe informatii despre partile pozitive ale consimtamantului si apoi o a treia pagina unde pot opta.