Conceptul iNEXT dezvoltat de catre BMW se materializeaza sub forma SUV-ului electric BMW iX, acesta urmand a fi lansat la sfarsitul anului 2021.

 

BMW iX este cea mai radicala decizie de indepartare de vechiul ADN BMW. Noul model este se axeaza pe mobilitate. „Au inceput prin a se gandi la interior”, spune seful de design Adrian van Hooydonk. Este menit sa fie relaxant. „Confortabil, redus, inspirat de arhitectura.” Deci, in interior vedem suprafete curate si detalii minimaliste.

 

Mobilitatea nu inseamna o masina lenta. Este complet electrica si foarte rapida. Transmisia cu doua motoare dezvolta 500 de cai putere, accelerand pana la 100km/h in mai putin de cinci secunde. Autonomia electrica va fi de aproximativ 600 km. Pentru calatorii mai lungi de atat, bateria suporta incarcarea la 200kW, ceea ce inseamna 40 de minute pentru o reincarcare de 80%.

 

Sa revenim la interior. Conceptul a introdus ideea de „tehnologie timida” – comutatoare si comenzi ascunse – pentru un aspect mai curat. Aici suprafata de lemn a consolei centrale are microintrerupatoare ingropate in interior si ceea ce arata ca un prespapier transparent de cristal este de fapt controlerul iDrive, cu o suprafata sensibila la atingere.

 

Boxele sunt si ele ascunse. Proiectorul pentru afisajul head-up este, de asemenea, bine ascuns in bord. Ecranul tactil principal, in consola de pe bord pe o schela subtire, este curbat si fara cadru.

 

In exterior, proportiile sunt ale unui SUV BMW normal. Dar suprafetele sunt pastrate foarte simple, cu rotile poligonale taiate de pe parti, ca si cum ar fi cu un cutit. Este un nou limbaj de proiectare pentru companie.

 

Botul in schimb, nu prea emana timiditate. Grilele laterale uriase din bara fata nu sunt grile de aer, ci panouri transparente utilizate pentru echipamentele de asistenta si detectare obstacole.

 

Lucruri mai ascunse: insigna BMW din fata este de fapt capacul rezervorului de spalare a prabrizului, iar manerele usii sunt ingropate in usa.

 

Conceptul iNEXT promitea o masina autonoma, dar BMW retrage, deocamdata, aceste afirmatii. Chiar si asa, iX este un computer pe roti extrem de puternic, cu capacitatea de a procesa de 20 de ori mai multe date decat orice BMW de pana acum. Totul face parte dintr-o noua arhitectura electrica care va permite conducerea automata atunci cand este fezabila din punct de vedere tehnic si legala.

 

Iar iX foloseste si o noua platforma structurala. Este in mare parte din aluminiu, cu o „cusca de carbon” din fibra de carbon in jurul laturilor, acoperisului si spatelui, mentinand intreaga carcasa rigida si economisind greutate. Eficienta aerodinamica conteaza pentru extinde autonomia.

 

Dimensiunea totala este asemanatoare cu un X5, dar BMW sustine ca in interior este o senzatie de spatiu mai mult, datorita podelei plate.