Elon Musk a dezvaluit joi seara Tesla Cybertruck, un vehicul futurist care parea desprins direct dintr-un film din epoca post-apocaliptica.

 

Tesla Cybertruck, pe care Musk l-a dezvaluit intr-o maniera dramatic in fata oaspetilor invitati la Tesla Design Center din Hawthorne, California, este confectionat din otel laminat la rece, sticla blindata care s-a fisurat intr-o singura demonstratie si suspensie pe aer adaptativa.

 

Si totusi, in ciuda aspectului cubist si a specificatiilor de performanta, pretul sau este destul de modest.

Tesla va oferi trei variante pentru Tesla Cybertruck. Cea mai ieftina versiune, model cu un singur motor si cu tractiune spate, va costa 39.900 de dolari, are o capacitate de remorcare de 3400 kg si un range de 400 km. Versiunea de mijloc va fi o tractiune integrala cu doua motoare, va avea o capacitate de remorcare de peste 4500 de kilograme si va putea parcurge peste 500 km cu o singura incarcare. Modelul AWD cu motor dublu are un pret de 49.900 USD.

A treia versiune va avea trei motoare electrice si toate rotile, o capacitate de remorcare de 6500 de kg si o autonomie a bateriei de peste 800 de km. Aceasta versiune, cunoscuta sub numele de „tri motor” are un pret de 69.900 USD.

Musk a prezentat si acceleratia Cybertruck, aratand un videoclip la un moment dat al camionului cand a batut un Porsche 911 . Musk a spus ca versiunea „tri motor” poate obtine un timp de la 0 la 100 km pe ora in sub 2,9 secunde. Versiunea cu un singur motor este cea mai lenta , cu o acceleratie de 0 pana la 100 km / h mai mica de 6,5 secunde.

Tesla a spus ca clientii pot efectua o depunere de 100 de dolari. Vor putea sa-si completeze configuratia pe masura ce productia se apropie de sfarsitul anului 2021. Se preconizeaza ca productia Tri Motor AWD va incepe la sfarsitul anului 2022.

 

Musk a vorbit despre producerea unui camion cu ridicare electrica de ani buni. In decembrie, Musk a reinviat ideea, spunand ca Tesla ar putea avea un prototip de dezvaluit in 2019.

 

Musk a mentionat pe Twitter dorinta de a produce o camioneta in aprilie 2017, inainte ca primele berline Model 3 sa fie predate clientilor si CEO-ul sa fi intrat in iad de productie. La acel moment, Musk a replicat ca un camionet va fi dezvaluit in 18 pana la 24 de luni.

 

Daca Tesla ar atinge aceasta marca, acesta ar aduce camionul sau electric pe piata dupa ce GM si Rivian au inceput sa livreze produsele lor.

 

Rivian urmeaza sa inceapa productia vehiculului de camioneta R1T electric in a doua jumatate a anului 2020. CEO-ul GM, Mary Barra, a declarat joi, in cadrul unei conferinte a investitorilor, ca producatorul auto intentioneaza sa aduca un camion electric pe piata in 2021. Ford planifica si un camion electric F-150.

 

Nu este clar cat de multa cerere va fi pentru camioane electrice. Cu toate acestea, cererea pentru camioane cu motorina este in crestere. Camioanele mari reprezinta 14,4% din vanzarile de vehicule noi pana in octombrie, fata de 12,6% in 2015, potrivit Edmunds.

 

Camioanele mijlocii au reprezentat 3,7% din vanzarile de vehicule noi pana in octombrie, comparativ cu 1,5% in 2014.

 

Producatorii auto sunt dornici de a atinge acea crestere din moment ce camioanele si SUV-urile, care tind sa aiba marje de profit mai mari decat berile. Iar aceste marje ar putea continua sa creasca daca producatorii auto pot reduce costurile.

 

Pretul mediu de tranzactie al unui camion cu dimensiuni mari (benzina si motorina) a trecut de 50.000 de dolari pentru prima data in septembrie si continua sa urce, potrivit Jessica Caldwell, directorul executiv al informatiilor la Edmunds. Pretul mediu de tranzactie al unui camion cu dimensiuni mari a fost de 50.496 USD in octombrie, iar un camion mijlociu a fost de 36.251 dolari.