Parlamentul rus a adoptat o lege care obliga toate smartphone-urile si alte dispozitive conectate sa aiba instalat software rusesc.

Stirile vin din partea Beeb, care noteaza ca software-ul nespecificat nu trebuie sa inlocuiasca sistemele de operare precum Android, dar trebuie sa fie disponibil ca o alternativa in situatia extrem de improbabila ca un utilizator ar trebui sa vrea sa comute. De la jumatatea anului viitor, va fi ilegal sa vindeti dispozitive conectate inteligent, fara a fi preinstalat software rusesc.

„Atunci cand cumparam dispozitive electronice complexe, acestea au deja aplicatii individuale, in mare parte cele occidentale, preinstalate pe ele”, a spus Oleg Nikolayev, unul dintre oamenii din spatele noii legi. „In mod natural, atunci cand o persoana le vede, s-ar putea crede ca nu exista alternative domestice disponibile. Si daca, alaturi de aplicatiile preinstalate, le vom oferi utilizatorilor pe cele rusesti, atunci acestia vor avea dreptul sa aleaga. ”

Da, Oleg, dar ei aveau deja dreptul de a alege, nu-i asa? Acum, producatorii de dispozitive nu mai au dreptul sa aleaga ce software sa preinstaleze pe produsele lor. Obiectivul declarat din spatele legii este acela de a da un impuls producatorilor de programe interne, dar acest lucru nu va convinge multi oameni. Exista multe modalitati prin care statul poate ajuta campionii locali, insa forta este o optiune foarte nedorita.

Cu exceptia cazului in care obliga si proprietarii de gadgeturi sa utilizeze efectiv software-ul, ceea ce ar duce la cresterea initiativei catre o opresiune directa, nimeni nu o va folosi daca nu este mai bun decat alternativele. Si daca este atunci, nu ar trebui sa fie nevoie de vreo coactie, deoarece oamenii vor dori sa o instaleze oricum. Se numeste piata libera.

De fiecare data cand statul opteaza sa interfereze cu ceea ce sunt in mod normal chestiuni private, oamenii vor specula in mod firesc despre motivele ulterioare. In acest caz, este usor de crezut ca software-ul rusesc statul este atat de dornic la instalarea pe dispozitivele conectate poate avea mai multe utilizari sinistre, precum spionajul. Cel putin ne-am astepta ca producatorii de platforme si dispozitive sa examineze indeaproape orice software constrans de stat si, speram, sa refuze sa il instaleze daca miroase suspect.