Facebook anunta un instrument care va ajuta la imbunatatirea transparentei pentru News Feed, si monitorizarea acestuia de catre utilizatori.

In timpul acestui weekend, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a cerut reglementari guvernamentale mai aspre pentru plaformele de pe internet, inclusiv pentru a sa. Reactia este neasteptata date fiind problemele de care s-a lovit in ultimii ani compania.

Nu te condamnam daca nu esti dispus sa ai incredere in aceasta declaratie. Pana la urma, vorbim despre o companie care isi declara angajamentul fata de confidentialitate, in timp ce permite unor grupuri precum Cambridge Analytica sa se foloseasca de datele utilizatorilor pentru a influenta alegerile. Platforma de socializare a infruntat numeroase critici pentru ca le-a permis agentiilor de publicitate sa evite promovarea job-urilor si proprietatilor catre minoritati. In plus, mai avem si experimentul lui Zuckerberg, care a incercat sa vada daca poate schimba starea oamenilor afisand continut deprimant in News Feed-ul acestora.

Poate, insa, dupa ani de practici condamnabile, Zuckerberg, Sandberg, si restul, au realizat cat este de gresit ce fac, desi ne cam indoim. O teorie mult mai pauzibila este ca Facebook, dupa ce a incasat numeroase lovituri in ultima perioada, isi anticipeaza sfarsitul.

Toamna trecuta, activistii au luptat impotriva unei legi care permitea companiilor precum Facebook si Google sa stabileasca propriile reguli de protejare a integritatii alegerilor locale si nationale. Din fericire, Facebook a pierdut lupta, iar compania a fost obligata sa dezvaluie finantatorii campaniilor politice derulate prin intermediul platformei.

Unul dintre avocatii companiei a afirmat ca Facebook nu este obigata sa urmeze aceste noi reglementari, insa Washington l-a contrazis.

Inaintea acestor miscari, chiar Zuckerberg a mers in fata congresului pentru a sustine ca Facebook face tot ce este posibil pentru a proteja datele clientilor, limitand cantitatea de date pe care companiile o pot colecta, si inasprind reglementarile legate de controlul confidentialitatii.

Vorbele nu inseamna, insa, nimic. Daca este ceva ce am invatat in ultimi ani, este ca platforma de socializare merge pe principiul “Vom incerca sa facem mai bine pe viitor”.

Este posibil, insa, ca Facebook sa fi ajuns intr-un punct de cotitura. Ne indoim ca acest lucru se datoreaza intentiilor bune. Dupa ani in care te-ai intrebat de ce tu vezi anumite lucruri pe care altii nu le vad, Facebook ridica in sfarsit cortina, in incercarea de a-ti arata cum functioneaza News Feed-ul.

Intr-o postare pe blog, Facebook a declarat ca noua optiune “De ce vad aceasta postare?” va ajuta utilizatorii “sa inteleaga si sa controleze News Feed-ul.”

Ne indoim ca aceasta masura va anula neincrederea ce pluteste in jurul companiei, dar este un inceput.

Preluat de pe The Next Web