Facebook se confrunta cu un proces din partea Serviciului de Venituri Interne din SUA, care sustine ca reteaua sociala datoreaza 9 miliarde de dolari in taxe neplatite, potrivit Reuters.

 

Acea actiune a fost procesata marti intr-un tribunal din San Francisco, iar punctul principal al cazului este un acord din 2010 intre Facebook si o filiala irlandeza pe care o foloseste pentru a imprumuta bani pe plan international. IRS sustine ca Facebook a subestimat proprietatea intelectuala pe care a vandut-o filialei, scazand astfel miliarde in taxe.

 

CTO Facebook, Mike Schroepfer, seful AR si VR, Andrew Bosworth, si alti trei directori Facebook vor fi chemati sa depuna marturie, relateaza Reuters, iar Facebook se asteapta ca procesul sa dureze trei-patru saptamani.

 

Multe companii tehnologice gigant protejeaza miliarde de impozite pastrandu-si banii in Irlanda din cauza ratelor scazute de impozit pe profit din tara. Asta implica adesea crearea de filiale irlandeze care sa licenteze tehnologia proprie, marci comerciale si alte proprietati ale companiei pentru care filiala plateste redevente. IRS sustine ca Facebook a subestimat valoarea redeventei intre 2010 si 2016, ceea ce a taiat factura fiscala interna a companiei, intrucat redeventele sunt raportate in final ca venituri.

 

Intr-o declaratie pentru publicatia The Verge, Berti Thomson a spus ca Facebook sustine tranzactia din 2010, despre care spune ca s-a produs atunci cand compania nu a avut venituri din anunturi mobile si cand produsele publicitare nu au fost dovedite.

 

In ultimii ani, unele entitati guvernamentale au luat masuri impotriva acestei practici. In 2016, Uniunea Europeana a ordonat Apple sa achite 15,4 miliarde USD impozite inapoi Irlandei dupa ce a decis ca Apple a primit beneficii fiscale ilegale din tara. Apple a terminat sa plateasca aceste taxe in 2018, desi ea si Irlanda au atacat decizia in instanta anul trecut.

 

In septembrie, Google a declarat ca va plati mai mult de 1 miliard de dolari dupa o investigatie franceza privind practicile sale fiscale. Si in decembrie anul trecut, Google a spus ca va inceta sa profite de asa-numitele lacune fiscale „Double Irish” si „sandwich olandez” care i-au permis sa mute fonduri de peste mari din Irlanda in Olanda si Bermuda si sa o protejeze efectiv de taxe.