Departamentul de Justitie a anuntat miercuri ca Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost acuzat intr-o rechizitoriu de inlocuire pentru recrutare si conspiratie cu hackeri informatici, inclusiv pe cei afiliati cu grupurile de hackeri LulzSec si „Anonim”.

 

Noua punere sub acuzare nu adauga noi capete de acuzare formulate impotriva lui Assange in temeiul Legii de spionaj anul trecut, dar „extinde sfera conspiratiei din jurul presupuselor intruziuni informatice cu care Assange a fost acuzat anterior”, conform DOJ.

 

Assange se afla in prezent in inchisoare in Marea Britanie, unde asteapta o eventuala extradare in SUA, in asteptarea unei audieri din septembrie. Se pare ca este in stare de sanatate precara.

 

Ce spun acuzarile:

In 2010, Assange a obtinut acces neautorizat la un sistem informatic guvernamental al unei tari NATO. In 2012, Assange a comunicat direct cu un lider al grupului de hackeri LulzSec (care la momentul respectiv coopera cu FBI) ​​si a furnizat o lista de tinte pentru LulzSec, Assange a cerut liderului LulzSec sa caute (si sa furnizeze pentru WikiLeaks) e-mail-uri si documente, baze de date si pdf-uri.
Intr-o alta comunicare, Assange a spus liderului LulzSec ca cea mai importanta lansare de materiale furate ar fi de la CIA, NSA sau New York Times. WikiLeaks a obtinut si a publicat e-mailuri de la o incalcare de date comisa impotriva unei companii americane de consultanta de informatii de catre un hacker afiliat „Anonymous” si LulzSec. Potrivit acelui hacker, Assange i-a cerut indirect sa spameze din nou compania victima.