Canada a arestat CFO-ul companiei Huawei, dar compania chineza de tehnologie a fost examinata de ani de zile din motive de securitate.
Joi, autoritatile canadiene au arestat-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei de tehnologie chineza Huawei.
Detaliile arestarii sunt inca neclare, dar Meng se confrunta cu extradarea in Statele Unite, potrivit Departamentului Canadian de Justitie.
In urma arestarii, atat ambasada chineza, cat si Huawei au cerut eliberarea lui Meng, care este fiica fondatorului companiei, Ren Zhengfei.
Sub conducerea lui Ren, Huawei a devenit una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume si sa stabilit ca un producator de telefoane inteligente.
Extinderea Huawei de la radacinile sale chineze in restul lumii a starnit ingrijorari in randul guvernelor occidentale cu privire la legaturile stranse ale companiei cu autoritatile chineze, precum si dorinta de a exporta tehnologii in tari care sunt sanctionate.
De-a lungul ultimilor ani, Huawei a informat ca a eludat sanctiunile impuse Coreei de Nord si Iranului, furnizand tarilor echipamente de telecomunicatii care pot fi utilizate pentru spionarea extensiva a populatiilor, asa-numitele tehnologii cu dubla utilizare.
Compania chineza va furniza tehnologia pentru internet wireless 5G in intreaga lume.
Inaintea lansarii acelei tehnologii de internet mai rapide, mai multe tari au avertizat impotriva utilizarii hardware-ului chinez din cauza preocuparilor legate de securitate, care rezulta din utilizarea de catre guvernul chinez a produselor Huawei pentru a spiona oamenii din intreaga lume.
Huawei a negat toate acuzatiile ca ar putea fi implicat in colectarea de informatii pentru guvernul chinez.
Statele Unite
Statele Unite, cel mai mare competitor al Chinei, atat din punct de vedere economic, cat si in ceea ce priveste colectarea informatiilor globale, se tem ca China ar avea acces la informatii sensibile despre utilizatori, cum ar fi datele despre locatie, si ca tehnologiile chineze ar putea reprezenta o posibila amenintare pentru infrastructura americana critica.
Pentru a impiedica compania chineza de telecomunicatii sa castige prea multa tractiune in SUA, parlamentarii au cerut operatorului wireless AT&T sa reconsidere eventualele oferte cu Huawei.
In 2012, Huawei si ZTE Corp, o alta companie de telecomunicatii din China, au facut obiectul unei investigatii care a analizat daca echipamentul lor ar putea reprezenta o amenintare pentru interesele SUA.
Acest raport al Congresului american a concluzionat ca “Huawei nu a cooperat pe deplin la ancheta si nu a vrut sa explice relatia cu guvernul chinez sau cu Partidul Comunist Chinez, in timp ce exista dovezi credibile ca nu respecta legile SUA”.
De atunci, Statele Unite au fost in misiune pentru a impiedica aliatii sai sa utilizeze tehnologia Huawei pentru infrastructurile critice, in special concentrandu-se pe ceilalti membri ai asa-numitilor Five Eyes, un grup de cinci tari vorbitoare de limba engleza (SUA, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Marea Britanie) ale caror agentii de informatii impartasesc informatii pe scara larga.
Statele Unite au incercat, de asemenea, sa descurajeze alte tari, cum ar fi Germania, din a permite Huawei sa furnizeze tehnologii in viitorul apropiat.
Australia
Australia, parte a grupului Five Eyes, a interzis companiei Huawei sa furnizeze tehnologia 5G in luna august a acestui an.
Intr-o declaratie, guvernul australian a declarat ca nule-ar mai fi permis sa furnizeze tehnologia 5G companiilor “care sunt susceptibile de a fi supuse unor instructiuni extrajudiciare de la un guvern strain”, lucru indreptat in mod clar catre compania chineza de telecomunicatii.
Beijingul condamna SUA pentru “spionarea Huawei”
In prezent, Huawei ofera deja retele 4G Australiei, dar cu introducerea 5G, in viitorul apropiat, vor fi conectate si mai multe produse la internet.
In urma deciziei Australiei, Huawei a declarat ca nu exista o diferenta fundamentala intre arhitectura 4G si 5G si ca 5G ofera o mai buna securitate atat pentru intimitate, cat si pentru securitate, adaugand ca acuzatiile australiene despre preocuparile legate de securitate nu s-au bazat pe fapte.
Noua Zeelanda
In noiembrie, Noua Zeelanda a anuntat ca va lua aceleasi masuri ca si Australia, in urma unei cereri din partea companiei mobile Spark de a utiliza echipamente Huawei pentru retelele sale 5G.
Agentia de Securitate a Biroului de Securitate al Comunicatiilor a respins aceasta solicitare, deoarece tehnologia 5G prezinta in mod inerent un risc mai mare, deoarece capacitatea sa de internet mobil si de telefonie mobila sunt interconectate.
“Am informat-o pe Spark ca a fost identificat un risc semnificativ de securitate”, a declarat Andrew Hampton, directorul general al GCS, fara a intra in detalii cu privire la aceste riscuri.
Pana in prezent, patru tari au declarat oficial ca nu vor permite Huawei sa participe la procesele 5G.
Marea Britanie
Ca cel de-al doilea cel mai important membru al grupului de partajare a informatiilor FiveEyes, Marea Britanie a fost indemnat in mod repetat de aliatii sai sa interzica folosirea infrastructurii 5G Huawei.
Pana in prezent, Regatul Unit nu a procedat oficial, dar guvernul sau dezbate ca trebuie luate masuri speciale.
La inceputul acestei saptamani, seful agentiei de informatii MI6 a declarat ca are indoieli cu privire la compania de telecomunicatii.
Comentariile sale au urmat implicarea straina in 2013 in raportul privind infrastructura nationala critica, cand Marea Britanie a analizat Huawei ca parte a infrastructurii sale critice.
Acest raport a concluzionat ca, desi nu s-au constatat dovezi directe ca Huawei a facut ceva rau, riscuri considerabile au fost implicate in faptul ca societatea chineza ar fi partial responsabila pentru astfel de tehnologii critice.
Inainte de orice decizie a guvernului britanic, compania britanica de telecomunicatii BT a anuntat miercuri ca nu va folosi tehnologiile Huawei drept coloana vertebrala a retelei sale 5G in curand si ca va elimina componentele Huawei de la retelele de 3G si 4G existente.
Canada
O alta tara care se uita in prezent la riscul pe care tehnologiile Huawei l-ar putea pune este Canada, care a fost sub presiunea aliatilor Five Eyes de a interzice compania chineza de la infrastructura sa 5G.
Potrivit rapoartelor din presa locala, deputatii americani au discutat cu oficialii si companiile canadiene privind blocarea tehnologiei Huawei de a fi implementata in noua retea 5G a Canadei.
“In timp ce Canada dispune de garantii puternice pentru securitatea telecomunicatiilor, avem preocupari serioase ca astfel de masuri de protectie sunt inadecvate, avand in vedere ceea ce Statele Unite si alti aliati stiu despre Huawei”, au scris senatorii Mark Warner si Marco Rubio intr-o scrisoare primului ministru canadian Justin Trudeau la agentia de stiri Reuters.
Cu toate acestea, potrivit presei canadiene, companiile de telecomunicatii nu au spus pana acum daca vor interzice echipamentul Huawei.
Raport: Planurile de spionaj din Australia au fost hack-uite de chinezi
In septembrie, agentia de informatii pentru securitatea comunicatiilor (CSE) a declarat ca a efectuat testele asupra echipamentelor Huawei timp de mai multi ani pentru a vedea daca acestea reprezinta un pericol pentru tara.
“CSE ofera consultanta si indrumare pentru a diminua riscurile lantului de aprovizionare in infrastructura de telecomunicatii pe care se bazeaza canadienii, inclusiv incepand 2013 un program care testeaza si evalueaza echipamentele si serviciile desemnate pentru utilizarea in retelele canadiene 3G si 4G, inclusiv cele priduse de Huawei “, a declarat CSE Globe and Mail.
Germania
O alta tara care utilizeaza in prezent tehnologia Huawei, dar care nu a decis inca viitorul sau, este Germania, un aliat-cheie al grupului de informatii Five Eyes.
Luna trecuta, oficialii germani de rang inalt au sustinut ca intentioneaza guvernul sa ia in considerare excluderea firmelor chineze precum Huawei de la construirea infrastructurii 5G a tarii.
“Exista ingrijorari serioase, daca ar fi vorba de mine, am face ceea ce fac australienii”, a declarat un oficial agentiei de presa Reuters.
Acest impuls este condus de ministerele de externe si de interne dupa ce au purtat discutii cu omologii lor americani si australieni.
Pana in prezent, nicio decizie nu a fost luata de Germania, dar potrivit unui parlamentar, o interdictie ar putea fi la orizont.
“Dar trebuie sa fim capabili sa analizam cazuri individuale pentru a ne asigura ca infrastructura noastra critica este protejata.
Aceasta ar putea duce la excluderea firmelor chineze de la construirea infrastructurii noastre 5G “, a declarat Katharina Droege, parlamentar al Greens, in urma impingerii pentru a interzice Huawei.
Japonia
Vineri, presa locala a raportat ca guvernul japonez ar interzice achizitiile Huawei pentru viitoarea sa infrastructura de 5G. Potrivit Reuters, modificarea regulilor interne a vizat cresterea sigurantei companiilor de telecomunicatii, desi nici Huawei, nici ZTE nu ar fi mentionate in mod specific in decizie.
Guvernul japonez a refuzat sa comenteze, insa purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga, a declarat ca tara a purtat discutii cu SUA despre aceasta chestiune.
“Cybersecurity devine o problema importanta in Japonia. Vom lua masuri ferme care privesc o varietate de perspective”, a spus Suga.
Potrivit unui raport al Wall Street Journal, SUA si-a comunicat preocuparile de securitate fata de echipamentele 5G fabricate de Huawei in Japonia in ultimele luni.
Japonia este una dintre mai multe tari care se bazeaza in prezent pe hardware-ul Huawei pentru retelele sale.
Italia si India
Pe langa Japonia, Statele Unite si-au exprimat, de asemenea, preocuparea fata de achizitiile in Italia, o alta tara care utilizeaza in prezent produsele companiei chineze pentru infrastructura sa de internet mobil.
Pana in prezent, Italia nu a luat inca o decizie cu privire la ce companie va furniza hardware-ul de retea 5G.
In septembrie, mass-media din India a anuntat, de asemenea, ca Huawei a fost impiedicat sa participe la proiectele 5G din tara, dar la scurt timp dupa aceea, Huawei si India au declarat ca compania a fost invitata sa-si testeze echipamentul pe a doua cea mai mare piata de telefonie mobila din lume.
[…] plus, SUA a emis anul trecut o ordonanta care le interzice companiilor chineze ZTE si Huawei sa lucreze cu agentiile guvernamentale americane, si sa le furnizeze acestora piese hardware si […]
[…] din Beijing are in plan sa introduca identificarea biometrica, aceasta fiind compusa din scanarea faciala si a […]