Julian Assange , fondatorul Wikileaks a fost arestat de serviciul de politie metropolitan (MPS) din Londra si a fost scos din ambasada, potrivit MPS. Politia a intrat in institutie la cererea ambasadorului Ecuadorului, “in urma retragerii azilului de catre guvernul ecuadorian”, au scris MPS pe site-ul lor.

Assange este acum in custodie intr-o “statie centrala de politie din Londra unde va ramane, inainte de a fi prezentat in fata Curtii Magistratilor din Westminster cat mai curand posibil”.

 

Fostul presedinte al Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat ca Assange se confrunta cu o extradare imediata in SUA daca pleaca din ambasada. Acest lucru s-ar putea intampla rapid dupa ce politia din Londra a confirmat, de asemenea, ca a arestat fondatorul WikiLeaks, in baza unui mandat de extradare din partea SUA.

 

“Julian Assange, a fost arestat astazi, joi, 11 aprilie, in numele autoritatilor Statelor Unite, la ora 10:53 dupa sosirea sa la o statie de politie din Londra”, a declarat o declaratie a Politiei Metropolitane. “Acesta este un mandat de extradare in conformitate cu articolul 73 din Actul de extradare”.

 

Assange a fost la ambasada din 16 august 2012, in jur de sase ani si jumatate. Recent, presedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a spus ca Assange “a incalcat in mod repetat” conditiile de azil care dicteaza ca el “nu poate minti sau comite actiuni de hacking in conturi sau telefoane private”.

 

Rapoartele anterioare din New York Times, Washington Post si WSJ au aratat ca Departamentul de Justitie al SUA a depus sau depuneau plangeri impotriva Asange. Este posibil ca el sa poata fi acuzat de catre SUA pentru posedarea sau publicarea de materiale clasificate – ceva care ar putea avea un efect negativ asupra scurgerilor de secrete si libertatii presei.

 

Ieri, ca raspuns, Wikileaks a acuzat Ambasada Ecuadoriana de spionaj asupra lui Assange, declarand ca a efectuat mii de fotografii intr-o “invazie totala a confidentialitatii”. Motivul este ca “guvernul construieste in mod clar un pretext pentru a pune capat azilului. Un videoclip cu privire la arestarea lui Assange de la agentia de stiri @ruptly a aparut (mai jos), aratandu-l ca a fost inlaturat din incinta.

 

 

 

Citand “incalcari repetate ale conventiilor internationale si ale protocoalelor de viata cotidiana”, Moreno a lansat o declaratie pe Twitter explicand de ce a retras statutul de azil al lui Assange. “Anuntam ca comportamentul discursiv si agresiv al domnului Julian Assange, declaratiile ostile si amenintatoare ale organizatiei sale aliate fata de Ecuador si mai ales incalcarea tratatelor internationale au condus situatia intr-un punct in care azilul domnului Assange nu mai este viabil si sustenabil. ”

 

Intr-o declaratie pe Twitter, Wikileaks a spus ca “Ecuador a incetat ilegal azilul politic al lui Assange, incalcand dreptul international. Actorii puternici, inclusiv CIA, se angajeaza intr-un efort sofisticat de a-l  dezumaniza, delegitimiza si condamna”.

 

Assange a solicitat azil la ambasada Ecuadoriei, dupa ce Suedia a emis un mandat international de arestare privind acuzatiile de agresiune sexuala si viol. Au renuntat la ancheta in 2017, insa politia metropolitana din Londra a spus ca un mandat de arestare era inca in vigoare, deoarece Assange nu s-a predat. La sfarsitul anului trecut, a respins o oferta care l-ar fi lasat sa paraseasca ambasada cu garantia ca Marea Britanie nu l-ar fi extradat-o intr-o tara in care ar putea ispasi pedeapsa cu moartea.