Daca doriti sa ramaneti in SUA, va trebui probabil sa va impartasiti prezenta pe internet. Asa cum s-a propus in martie 2018 (si intr-o oarecare masura in 2015), tara cere acum practic tuturor solicitantilor de viza sa furnizeze numele lor de conturi social media din ultimii cinci ani.

Mandatul acopera numai o lista a serviciilor selectate, desi potentialii vizitatori si rezidentii pot furniza voluntar informatii daca apartin unor site-uri sociale care nu sunt mentionate in formular.

 

Solicitantii trebuie, de asemenea, sa furnizeze adresele anterioare de e-mail si numerele de telefon pe langa informatiile de non-comunicare, cum ar fi statutul lor de calatorie si orice implicare a familiei in terorism. Unii diplomati si functionari sunt scutiti de cerinte.

 

SUA au solicitat anterior aceste detalii doar pentru persoanele care au vizitat zone controlate de terorism. Scopul este insa acelasi. SUA spera sa verifice identitatile si sa gaseasca extremistii de la fata locului care au discutat online despre ideologiile lor, prevenind eventuale incidente cum ar fi impuscaturile de la San Bernardino.

 

Masura va afecta milioane de solicitanti de vize in fiecare an, desi daca aceasta va fi sau nu eficienta nu este clar. Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru The Hill ca solicitantii se pot confrunta cu “consecinte grave de imigrare” daca sunt prinsi mincinosi, dar nu este sigur ca vor fi constatati in timp util – politica se bazeaza pe faptul ca solicitantii spun atat adevarul si avand conturi relativ usor de gasit daca sunt necinstiti. Si asa sau nu, acest lucru afecteaza confidentialitatea utilizatorilor de retele sociale care ar putea sa nu vrea sa-si divulge personalului guvernamental identitatea lor online (in special conturile private).