Utility settlement coin are un nume plictisitor. Dar proiectul, condus de banca elvetiana UBS, este unul dintre cele mai ambitioase si cel mai anticipate proiecte de blockchain din domeniu – presupunand ca utilizeaza intr-adevar tehnologie blockchain.

 

UBS si alte 13 companii financiare – inclusiv banci importante din SUA, Europa si Japonia – au creat o noua companie care sa conduca dezvoltarea monedei digitale, raporteaza Wall Street Journal. Firmele au investit, de asemenea, in jur de 63 de milioane de dolari in aceasta afacere, care urmareste sa permita bancilor sa rezolve tranzactiile transfrontaliere mai rapid si mai ieftin. Proiectul a fost dezvaluit pentru prima data in 2015.

 

Cateva detalii tehnice au fost dezvaluite, dar se presupune ca proiectul implica construirea unei monede digitale bazate pe blockchain. WSJ descrie tokenul drept “atat un dispozitiv de plata, cat si un mesager care poarta toate informatiile necesare pentru a incheia o tranzactie”. Aceasta ar fi sustinuta de moneda bancara detinuta de banci in conturile bancilor centrale. Rhomaios Ram, directorul executiv al noii companii, numit Fnality International, a declarat pentru WSJ ca este de parere ca moneda va fi “complet operationala” in decurs de un an.

 

Companiile responsabile lucreaza cu o lansare de blockchain numita Clearmatics, si spun ca moneda de decontare a utilitatilor va fi bazata pe blockchain. Dar nu stim cu adevarat ce inseamna asta. Se pare ca un blockchain sau ceva de genul acesta va juca un rol, dar in 2017, Financial Times a raportat ca “nu este un proiect de tip blockchain la fel de mult ca un proiect de infrastructura de piata”. In plus, multi puristi ar sustine ca o retea controlata de catre si deschisa numai bancilor nu este intr-adevar un blockchain, indiferent de tehnologia sa de baza .