Sonda NASA a constatat ca cea mai mare luna a lui Saturn are lacuri mici, adanci, umplute cu metan.

Titan este singurul corp celest cunoscut in sistemul nostru solar, altul decat Pamantul, cu un lichid pe suprafata sa. Dar in loc sa aiba un ciclu de apa, are un ciclu de metan si etan.

Cercetatorii au folosit date radar colectate in timpul uneia din zborurile lui Cassini ( sonda Nasa ) din 2017. Echipa a descoperit ca, in plus fata de marile nordice cunoscute, lacurile mai mici ale lunii sunt, de asemenea, umplute cu metan si cel putin una este mai mare de 100 de metri (~ 330 de picioare) adancime. Echipa a descoperit, de asemenea, “lacuri fantoma” care se umplu si se golesc periodic.

O alta surpriza a fost ca aceste lacuri mai mici se gasesc la inaltimi ridicate deasupra dealurilor si platourilor. “De fiecare data cand facem descoperiri despre Titan, Titan devine din ce in ce mai misterios”, a declarat cercetatorul principal, Marco Mastrogiuseppe, intr-un comunicat de presa. Dar aceste noi masuratori ajuta sa raspunda la cateva intrebari-cheie. De acum putem intelege mai bine hidrologia lui Titan “. Studiul a fost publicat luni in Nature Astronomy.

Ce inseamna toate acestea: forma ciudata si adancimea lacurilor dau dovada ca s-au format atunci cand piatra de temelie formata din gheata si organice solide s-a dizolvat chimic si s-a prabusit.