Joburile viitorului – Suntem in mijlocul celei de-a patra revolutii industriale. Prima a vazut lumea trecand de la societatile rurale la centrele industriale urbane; a doua a introdus productia in masa ; iar al treia a adus revolutia digitala.
A patra schimba modul in care integram tehnologia in viata noastra, gratie progreselor cum ar fi inteligenta artificiala (AI), nanotehnologia si robotica. Dar ce se va intampla cu joburile existente ?
Reprofilarea va fi o trasatura esentiala a noului peisaj al ocuparii fortei de munca, in care joburile vor fi automatizate. Oportunitatile de a recupera ar trebui sa fie oferite in intreaga economie si sustinute de scutiri de taxe pentru a asigura ca Marea Britanie este pregatita pentru schimbarile viitoare, a sugerat un recent raport al Fundatiei pentru Piata Sociala.
Studiul postuniversitar este deja o optiune populara pentru cei care doresc sa isi mute cariera intr-o noua directie. Jean-Marc Frangos, directorul general al companiei BT, unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul tehnologiei din Marea Britanie, a observat ca un numar din ce in ce mai mare de oameni care lucreaza in domeniul tehnologiei s-au reinnoit dupa ce studiau pentru primii titulari independenti.
“Cand ma intalnesc cu oamenii aici, educatia lor initiala ar putea fi ceva de la greaca veche la marketing”, spune el. “Acum lucreaza in domeniul tehnologiei si sunt foarte buni. Nu presupuneti ca educatia dvs. originala va exclude dintr-o cariera tehnica. ”
Exista o mare varietate de cariere in domeniul tehnologiei disponibile pentru ca oamenii sa poata continua studiile, continua el, dar anumite zone vor fi mai solicitate – in special analiza stiintelor datelor si securitatea informatica, ambele fiind oferite la nivel de master la universitatile din toata tara. Un raport recent de la site-ul de locuri de munca Indeed a numit oamenii de stiinta de date si expertii in securitatea informatica printre cele mai “future-proof” joburi.
AI este, de asemenea, o industrie cu o crestere imensa: Intr-un raport de la site-ul Indeed, s-a constatat ca cererea angajatorului pentru joburile legate de AI s-a dublat in SUA in ultimii trei ani, in timp ce numarul persoanelor aflate in cautarea acestor roluri a ramas aproximativ la fel. In 2017, guvernul britanic a recomandat crearea unui program de masterat AI finantat de industrie.
Caroline Jay este un lector senior in scoala de informatica de la Universitatea din Manchester si preda despre AI: suprapus, inlocuitor sau coleg? . Cursul este disponibil studentilor din toate disciplinele, explica ea, si invata teoria care sta la baza AI, precum si experienta practica de programare.
“Vedem mai multi studenti din domeniul stiintelor si al stiintelor sociale, si chiar si al unor stiinte umane”, spune ea. “Ei nu sunt instruiti in domeniul informaticii ca prim grad, dar incep sa faca biti de programare si codificare de-a lungul drumului si isi dau seama ca le ofera un avantaj imens fata de oamenii care nu pot.”
Chiar daca elevii nu ajung sa lucreze in AI, spune ea, abilitatile pe care le dezvolta pe parcursul cursului vor fi de nepretuit pe piata in care joburile sunt din ce in ce mai mult bazate pe tehnologie.
“Am schimbat modul in care ne gandim la tehnologie”, spune ea. “Daca aveti oameni care sunt experti in contabilitate sau drept sau medicina sau design de moda si inteleg cum ar putea sa ii ajute tehnologia in acest sens, ei pot fi cei care o conduc inainte. Este posibil ca ei sa nu scrie programele, dar vor conduce aspectul de rezolvare a problemelor. Ei pot lua deciziile in cunostinta de cauza pe care oamenii din profesii vor avea nevoie in viitor. ”
Nicola Webb studiaza un masterat in domeniul stiintei datelor si a informatiilor computationale de la Universitatea Coventry si spera sa continue cercetarea robotica sociala care analizeaza progrese cum ar fi utilizarea robotilor pentru a avea grija de varstnici. Ea spune ca potentialul de dezvoltare in acest domeniu este vast.
Deseori ne dezbatem daca ar trebui sa dezvoltam AI la un nivel atat de inteligent “, spune ea. “Dar cred ca aceasta generatie de oameni de stiinta de calculator si de date sunt mai mult decat constienti de pericole, prin propriile lor cercetari, sau din filme science fiction ca Ex Machina, care au pus astfel de scenarii in joc. Exista atat de multe lucruri pe care AI le poate face in viitor si nu ar trebui sa ne speram sa o dezvoltam. ”
Ea recomanda tuturor celor care au in vedere studiile postuniversitare in domeniu sa “aprofundeze matematica, in special algebra si matricile liniare”, deoarece exista “mult mai multa matematica implicata decat credeti”.
Frangos este de acord, declarand ca “acreditarile tehnice excelente” vor fi intotdeauna necesare, dar ca mentalitatea potrivita este de departe cea mai valoroasa abilitate de dezvoltat.
“Aveti o atitudine proactiva”, spune el. “Ar putea parea complicata pentru ca pare stiintifica, dar are loc multa democratizare. Exista o multime de fluiditate in aceasta lume a noii tehnologii. Nu este o lume exclusiva,este deosebit de primitoare pentru oamenii care au minti curioase si deschise. “