Aplicatia Facebook pentru iOS pare sa activeze camera in fundalul aplicatiei in anumite situatii fara cunostinta utilizatorului. Cu toate acestea, Facebook a declarat pentru The Verge ca trimite o solutie pentru a rezolva aceste probleme astazi .

 

Exista cateva modalitati prin care s-a constatat ca se intampla acest lucru. O persoana a descoperit ca interfata de utilizare a camerei pentru Facebook Stories a aparut pentru scurt timp in spatele unui videoclip cand au comutat telefonul de la portret la peisaj. Apoi, cand au intors-o inapoi, aplicatia s-a deschis direct la camera  in Stories. O puteti vedea in actiune aici (prin CNET):

 

Astazi, in timp ce urmaream un videoclip pe @facebook, am rotit spre peisaj si am putut vedea UI-ul Facebook / Instagram Story pentru o secunda separata. Cand rotiti inapoi la portret, camera / UI Story s-a deschis complet. Putin ingrijorator … http://pic.twitter.com/7lVHHGedGf

– DFC (@neo_qa) 2 noiembrie 2019

 

De asemenea, a fost raportat ca atunci cand vedeti o fotografie in aplicatie si daca o trageti in jos, este posibil sa vedeti un vizor de camera activ in partea stanga a ecranului, asa cum se arata intr-un tweet al designerului web Joshua Maddux:

 

S-a gasit o problema @facebook #security si #privacy. Cand aplicatia este deschisa, utilizeaza activ camera. Am gasit un bug in aplicatie care va permite sa vedeti camera deschisa in spatele feed-ului dvs. Retineti ca am avut camera indreptata spre covor. http://pic.twitter.com/B8b9oE1nbl

– Joshua Maddux (@JoshuaMaddux) 10 noiembrie 2019

 

Maddux spune ca ar putea reproduce problema pe cinci iPhone-uri diferite, care au rulat aparent iOS 13.2.2, dar se pare ca nu ar putea sa-l reproduca pe iPhone-urile care ruleaza iOS 12.

 

Facebook, intr-o declaratie trimisa catre The Verge, spune ca aceasta a doua problema se datoreaza unei erori care a fost introdusa din greseala intr-o actualizare a aplicatiei lansata pe 8 noiembrie si ca transmite astazi o solutie pentru Apple. De asemenea, compania ne spune ca „nu am vazut nicio dovada a fotografiilor sau a videoclipurilor care au fost incarcate din cauza acestui bug”.

 

Chiar daca se pare ca aceste probleme vor fi rezolvate, faptul ca utilizatorii ar putea vedea in mod neasteptat vizorul camerei in aplicatie nu este un lucru bun.

 

Oamenii sunt deja ingrijorati de mitul ca Facebook asculta conversatiile noastre. Un vizor de camera ascuns in aplicatia sa, chiar daca a fost pur accidental, ar putea starni temeri ca compania inregistreaza in secret tot ceea ce facem. Si pe masura ce asteptati o rezolvare posibila, este posibil sa doriti sa revocati accesul la camera pentru aplicatia Facebook, doar pentru a fi in siguranta.