Facebook a afirmat miercuri intr-o postare pe blog ca permite marilor companii incluzand Netflix, Amazon si Microsoft sa citeasca mesajele private ale utilizatorilor, dar nu fara sa aiba consimtamantul acestora.
Postarea a venit pentru a intampina investigatia New Tork Times publicata marti, care sustine ca Facebook le-a dat acces marilor companii precum Amazon, Netflix, Microsoft si Spotify la informatii personale private, precum mesajele si datele de contact.
Facebook sustine ca a oferit aceste permisiuni doar dupa ce utilizatorul a folosit procesul de autentificare cu Facebook in interiorul aplicatiei partenere
Facebook a recunoscut ca a permis altor companii mari sa acceseze mesajele private ale utilizatorilor, dar neaga ca ar fi facut acest lucru fara consimtamant.
Raspunsul a venit miercuri intr-o postare pe blog, dupa ce o investigatie a New York Times a scos la iveala acest lucru. Printre companiile care au avut acces la datele private ale utilizatorilor se numara Netflix, Spotify si Banca Regala a Canadei, acestea primid permisiune de a citi, a scrie si a sterge mesajele private. Raportul de marti sustine, de asemenea, ca motorul de cautare Microsoft Bing a avut acces la numele prietenilor utilizatorului, fara consimtamant.
Facebook sustine ca a permis companiilor sa acceseze datele private ale unui utilizator, doar dupa ce acesta a folosit procesul de autentificare cu Facebook in cadrul aplicatiei partenere.
Purtatorii de cuvant ai Spotify si Netflix au declarant pentru Times ca nu au stiut de amploarea accesului primit, in timp ce Banca Regala a Canadei neaga ca ar avea astfel de permisiuni.
Actiunile Facebook au scazut miercuri dimineata cu mai mult de doua procente, in timp ce actiunile celor mai multe companii tehnologice au crescut.
Articolul Times, care citeaza sute de documente interne si interviuri cu mai mult de 50 de fosti angajati, sustine, de asemenea, ca Facebook a permis Amazon sa acceseze numele si informatiile de contact ale utilizatorilor prin prietenii lor virtuali, in timp ce Yahoo a avut acces inca din aceasta vara la postari. Aceasta investigatie sugereaza ca Facebook a dezvaluit mai multe date personale ale utilizatorilor decat a recunoscut pana acum.
Times sustine ca Facebook a impartasit aceste date cu mai mult de 150 de companii. Acest gen de afaceri au ajutat platforma de socializare sa atraga mai multi utilizatori.
“Ca sa fie clar: niciunul dintre aceste parteneriate nu a oferit informatii fara consimtamantul oamenilor, si nici nu a incalcat intelegerea noastra din 2012 cu FTC” a afirmat Facebook in postarea de pe blog.
Facebook sustine ca a oprit “personalizarea instanta” in 2014, lucru care le-a permis utilizatorilor sa isi conecteze conturile de Facebook cu alte servicii care acceseaza informatiile publice. Compania admite, insa, ca acele componente software pentru acest serviciu nu au fost eliminate, permitand dezvoltatorilor sa acceseze in continuare informatiile personale. Facebook spune ca nu exista dovezi ca datele ar fi fost folosite in scopuri gresite de cand programul a fost inchia.
Compania Facebook a fost implicata intr-o serie de scandaluri in ultimul an legate de cum gestioneaza datele utilizatorilor. Documente care au fost facute publice de catre un parlamentar britanic la inceputul acestei luni au aratat ca Facebook intentioneaza sa ofere acces la datele personale si altor companii, in viitor.
Actiunile Facebook au scazut cu aproximativ 20% in acest an, pe masura ce investitorii au criticat conducerea si au ridicat intrebari cu privire la reglementarile actuale.
Un purtator de cuvant al Netflix a declarant pentru CNBC ca platforma lor a lansat in 2014 un serviciu care le permitea utilizatorilor sa recomande seriale prietenilor via Facebook, dar acest serviciu a fost inchis in 2015. “In niciun moment nu am accesat mesajele private ale utilizatorilor Facebook, si nici nu am cerut permisiunea de a aface acest lucru”, a spus purtatorul de cuvant.
Un purtator de cuvant al Microsoft a declarant pentru CNBC: “In timpul colaborarii noastre cu Facebook, am respectat preferintele utilizatorilor”. RBS sustine ca parteneriatul s-a rezumat la dezvoltarea unui serviciu care le permite clientilor sa efectueze tranzactii cu prietenii de pe Facebook, dar ideea a fost abandonata in 2015.
Intr-o declaratie, Amazon a spus: “Folosim informatiile in conformitate cu potitica noastra de confidentialitate”. Spotify afirma ca nu poate accesa mesajele private ale utilizatorilor in niciuna dintre integrarile sale curente.
“Inainte, cand utilizatorii distribuiau muzica de pe Spotify, puteau adauga text, iar acel text era vizibil pentru noi”. Acest lucru a fost oprit. Nu exista dovezi ca Spotify a accesat vreodata mesajele private ale utilizatorilor”, a declarant un purtator de cuvant al companiei.
[…] de social media a avut parte de o multime de critici incepand de anul trecut, cand s-a descoperit ca acestia stiau […]