Bitcoin, alaturi de alte monede XRP, Ethereum, Bitcoin Cash , Stellar si Litecoin, au scazut din nou in ultimele 24 de ore, pe masura ce investitorii si comerciantii sunt ingrijorati  de un val de avertismente cu privire la viitorul criptomonedelor.

 

Pretul bitcoinului a scazut cand bitcoin cash s-a impartit in doua saptamana trecuta. Asa numitul hard fork al lui Bitcoin Cash, o consecinta a dezvoltatorilor de monede si a minerilor care nu au putut sa convina asupra unei directii in care sa duca criptocurrency, a dus la crearea de bitcoin ABC si bitcoin SV.

 

Cele doua continua sa lupte pentru dominare, ducand ceea ce se numeste razboi de tip hash, fiecare incercand sa castige superioritatea in calcularea puterii si sa preia controlul asupra retelei de bitcoin cash.

 

Hard-fork-ul bitcoin cash a fost de vina pentru sell-off-ul de saptamana trecuta, stergerea miliardelor din valoarea bitcoin, ripple (XRP) si ethereum, si a dus la critica multor analisti si grupuri legata de  natura haotica a criptomonedelor si caracterul lor necorespunzator ca si valoare reala.

 

Asta  a dus la decizii pripite din partea exchange-urilor de monede cu privire la modul de gestionare a impartirii, cu OKEx din Hong Kong, care pretinde ca gestioneaza zilnic cripto  de peste 1 miliard de dolari, schimband termenii la contracte derivate in valoare de 135 milioane de dolari fara avertisment , lasand pe multi cu pierderi potrivit Bloomberg si subliniind riscurile utilizarii platformelor de valuta virtuala nereglementate.

 

Dupa sell-off-ul de saptamana trecuta Bitcoin s-a mentinut in linia de suport de  5.500 de dolari, dar acest lucru a erodat acum, cu o scadere de 3% in ultimele 24 de ore la sub 5.380 $ – cel mai mic pret din octombrie anul trecut.

 

Intre timp, ripple, denumirea comuna a token-ului digital XRP, a scazut cu mai mult de 6%, si a sters castigurile sale din ultimele saptamani. Pretul etherum a scazut si mai mult, pierzand 8% si intarind pozitita ripple ca a doua moneda din punct de vedere al market cap-ului, Bitcoin ramanand in continuare detasat pe primul loc.

 

 

Gigantul contabil KPMG a avertizat saptamana trecuta ca bitcoinul si alte monede nu sunt pregatite sa fie clasificate ca valute reale si ca folosirea unui bitcoin valoare reala este imposibil de realizat.

 

KPMG a constatat ca pentru a prospera, criptomonedele si activele conexe au nevoie de “institutionalizare” – ceva ce se asteapta sa se intample in acest an, dar nu s-a materializat pana acum, deoarece bancile si institutiile financiare din lume asteapta in paralel sa vada modul in care autoritatile de reglementare se vor misca mai intai.

 

Institutionalizarea este, conform KPMG, participarea la scara larga a companiilor fintech, a bancilor, a institutiilor de plata, a burselor, a brokerilor si a altor entitati dintr-o industrie.

 

“O mai mare participare a ecosistemului serviciilor financiare mai largi va ajuta la cresterea increderii si a scarii economiei tokenizate si la cresterea pietei cripto si la maturizare”, a spus Constance Hunter, economist sef al KPMG.

 

“Luati in considerare pentru un moment acordarea unei persoane sau a unei entitati un imprumut intr-o criptocurrency”, a adaugat Hunter. “Valoarea este prea instabila in momentul de fata pentru a fi garantata rambursarea. In aceste conditii, nici creditorii, nici debitorii nu ar fi dispusi sa-si asume riscul de a tranzactiona in crypto”.

 

Adaugandu la sentimentul negativ al lui Bitcoin, analistii chestionati de Bloomberg au prezis ca pretul ar putea scadea la 1.500 de dolari, o scadere cu peste 70% fata de nivelurile actuale.

 

“Nu am dormit bine noaptea trecuta”, a declarat Travis Kling, fondatorul fondului de hedge Ikigai. “Exista o mica sansa ca, este greu de estimat, ca s-ar putea intampla ceva foarte rau legat de Bitcoin Cash care ar putea avea impact asupra intregii piete cripto”.

 

Analistul de la Bloomberg, Mike McGlone, de pe “piata durabila a ursului”, adaugand: “[Recenta pompa], cu cateva saptamani in urma, a lasat piata putin prea mare, cu lungi speculatii jucand in zilele bune”.

 

 

In alta parte, intr-o stire numita “impartirile repetate ale lui Bitcoin submineaza valoarea pe termen lung”, jurnalistul Financial Times, Jemima Kelly, critic al criptomonedelor de mult timp, a scris: “In conformitate cu legile ofertei si cererii: ceva care poate fi infinit reprodus nu poate avea valoare pe termen lung. Oricine incearca sa comercializeze un astfel de lucru – oricat de pompos il fac sa sune – in esenta incearca sa vanda aer cald “.