Microsoft a anuntat serviciul Azure Blockchain intr-un comunicat de presa pe 2 mai.

Noua platforma de tip blockchain-as-a-service (BaaS) va permite utilizatorilor sa construiasca aplicatii de tip blockchain pe o retea preconfigurata.

 

Potrivit sefului departamentului de comunicatii corporative al Microsoft, Frank Shaw, acest serviciu “simplifica formarea, gestionarea si guvernanta retelelor de blockchain de consortiu”.

 

Shaw a mai mentionat ca Azure Blockchain Service poate crea o noua retea de consortii “in cateva clickuri simple” sau permite utilizatorului sa efectueze operatii de baza cum ar fi adaugarea de noi membri in retea.

 

Quorum, o platforma open-source blockchain sustinuta de JPMorgan Chase, este prima platforma care poate fi administrata prin intermediul serviciului Azure Blockchain. CTO Azure Mark Russinovich a explicat alegerea:

“Pentru ca este construit pe protocolul popular Ethereum, care are cea mai mare comunitate dezvoltator de blockchain din lume, Quorum este o alegere naturala”.

 

Microsoft Azure a lansat serviciul de creare a aplicatiilor blockchain Azure Blockchain Workbench in mai 2018. Aceasta platforma a fost conceputa si pentru a automatiza aspecte legate de activitatea legata de blockchain- in acest caz, pentru a eficientiza dezvoltarea aplicatiilor blockchain prin furnizarea infrastructurii disponibile pentru dezvoltator.

 

In octombrie 2018, Microsoft Azure si-a unit fortele cu Nasdaq. Nasdaq a optat pentru integrarea tehnologiei Azure Blockchain in cadrul sau financiar, asteptand ca aceasta sa accelereze tranzactiile.

 

Pe 30 aprilie, Amazon Web Services, aripa cloud computing a gigantului Amazon, a lansat propria sa platforma BaaS numita Amazon Managed Blockchain.