S-ar putea suna ca o inselatorie, dar de fapt este o caracteristica noua disponibila pentru utilizatorii browserului concentrat pe confidentialitate numit Brave Browser. Plata se face in crypto, mai exact in Basic Attention Token (BAT).

 

BAT a intrat in vigoare in 2017, in timpul perioadei de nebunie ICO. In luna mai a acelui an, compania din spatele companiei Brave a vandut BAT in valoare de 35 milioane de dolari in mai putin de un minut, devenind ceea ce CoinDesk numeste “ICO vandut initial in secunde”.

 

De atunci, desi tokenul a fost comercializat , nu a fost mult mai mult decat un bun speculativ. Pe masura ce proiectele ICO sunt supuse unui control sporit de reglementare, proiectele precum Brave sunt sub presiune pentru a demonstra ca tokenurile lor au utilitate in lumea reala si nu au fost doar o modalitate de a face milioane de dolari in cateva secunde.

 

Brave browser, care blocheaza anunturi si trackere, a fost lansat in 2016, si are deja aproape 6 milioane de utilizatori. Pana acum, le-a permis utilizatorilor sa doneze BAT site-urilor web si personalitatilor YouTube, ca o modalitate de a finanta direct continutul pe care il cititi sau il urmariti. Incepand de ieri, utilizatorii au o noua optiune: de a vedea anunturi care apar sub forma de notificari de pe desktop in loc de anunturi banner.

 

Daca va inscrieti pentru a vedea aceste anunturi, veti fi platit. Brave spune ca va distribui 70% din veniturile sale din anunturi pentru portofelele cripte ale utilizatorilor. Acest lucru ar putea fi de pana la aproximativ 5 dolari pe luna, a declarat CEO-ul Brendan Eich pentru Wired. Potrivit CoinDesk, compania intentioneaza in cele din urma sa ofere editorilor un instrument de a accepta micropayaments pentru posturile individuale, in loc sa se aboneze.

 

Browserul nu va permite initial utilizatorilor sa retraga fondurile pe care le castiga; ei le pot folosi doar pentru a plati editorilor de continut. Inainte de a permite retragerile, Brave Browser trebuie sa stabileasca un proces pentru verificarea identitatii unui utilizator. Intre timp, valoarea monedei va fluctua; in ultimul an, pretul sau a variat de la aproximativ 13 centi la peste 50 de centi.

 

Are Brave Browser intr-adevar nevoie de token propriu pentru a lucra? Autoritatile de reglementare vor vedea cu adevarat BAT ca o siguranta? Utilizatorii si editorii vor intr-adevar sa fie platiti si sa detina o criptomoneda volatila? Aceste tipuri de intrebari se potrivesc cursului cu proiecte care au strans bani prin ICO. Dar ideea mai mare aici – folosirea unui blockchain pentru a permite utilizatorilor sa stabileasca un nou tip de relatie financiara cu editorii si agentii de publicitate – pare destul de convingator ca sa ramana intr-o forma sau alta.