SISDAC, o biserica din Noua Zeelanda, acuzata ca a colaborat cu o schema ponzi de criptocurrency, Onecoin, care a vizat congregatia, a negat participarea cu buna stiinta la activitati ilegale intr-o declaratie pe Facebook .

Samoan Independent Seventh Day Adventist Church (SISDAC) este una dintre cele doua locuri de inchinare acuzate de legaturile cu OneCoin, care au ridicat sute de milioane de dolari in intreaga lume, atragandu-i pe investitori cu promisiunea unor randamente uriase.

 

Potrivit RadioNZ, inselatoria a vizat in mod special comunitatea samoana din Noua Zeelanda – cu muncitorii OneCoin care utilizeaza SISDAC si Centrul de inchinare la Samoa “pentru a ajunge la o retea vasta de potentiali investitori.” O femeie a estimat ca aproximativ 100 de membri ai congregatiei ei au investit in aceasta cripto inselatorie.

 

Autoritatile din Samoa au rezumat recent un raport cu privire la afirmatiile facute de Unitatea de Informatii Financiare a Noii Zeelande si au sustinut ca SISDAC a participat cu buna stiinta la activitatea de spalare a banilor, dar biserica a declarat ca nu este de acord cu aceasta caracterizare:

“SISDAC nu a participat niciodata sau nu a colaborat in vreun fel cu nici un individ sau organizatie in acest tip de activitate ilegala … [Cautam] un avocat legal asupra acestor aspecte care ameninta integritatea si buna stare a bisericii, conducerea ei, munca sa misionara si bunastarea apartenentei sale loiale “.

 

Un angajat al Centrului de inchinare din Samoa a declarat pentru RadioNZ ca a negat de asemenea acuzatiile si ca investigheaza actiuni in justitie impotriva guvernului samoan impotriva defaimarii.

 

Dupa cum s-a raportat anterior de Cointelegraph, banca centrala din Samoa a interzis orice activitati care implica OneCoin in 2018, dar, in ciuda acestui fapt, au continuat terenurile din bisericile din Noua Zeelanda. Un membru al bisericii a spus ca un preot era printre victime.

 

Unul dintre fondatorii schemei, Konstantin Ignatov, este cercetat de catre autoritatile de aplicare a legii din S.U.A., iar in martie, avocatul general al Manhattan a acuzat avocatul lui OneCoin de o conspiratie de a comite wire fraud.