Limbajul de programare C are 48 de ani, dar este inca extrem de relevant pentru dezvoltatori astazi si, intr-o oarecare masura, este inca mai popular decat Python.

 

Acest lucru este potrivit indicelui de popularitate lingvistica din ianuarie 2020 din Tiobe. Tiobe, care isi bazeaza clasamentul pe interogari pe motoarele de cautare majore, a desemnat C limbajul de programare al anului 2019, deoarece a inregistrat o crestere de 2,4% la interogari in ultimul an, care a fost mai mare decat C# cu 2,1% si Python cu 1,4%.

 

In timp ce invatarea automata si stiinta datelor au propulsat Python catre noi culmi in 2019, Tiobe atribuie popularitatea continua a C pe Internet of Things si multimea de dispozitive inteligente lansate in aceste zile.

 

“C exceleaza atunci cand este aplicat pe dispozitive mici care sunt critice pentru performanta. Este usor de invatat si exista un compilator C disponibil pentru fiecare procesor”, scriu analistii Tiobe.

 

C este in prezent a doua limba ca popularitate, conform indicelui Tiobe ianuarie 2020, in spatele Java si inaintea Python.

 

C s-a clasat pe primul loc in martie 2015, dar nu a scazut sub locul doi din 2001. C a fost clasat de IEEE Spectrum ca al treilea limbaj de programare in 2019, in spatele liderului Python si Java.

 

Limbajul C a fost creat de pionierul tehnologic Dennis Ritchie in anii ’70, in timp ce lucra la Bell Labs. De asemenea, a fost creditat drept co-creatorul Unix impreuna cu Ken Thompson.

 

In aceste zile C este utilizat in dezvoltarea sistemelor de operare, a sistemelor incorporate si a aplicatiilor. Este considerat primul limbaj de programare modern si portabil, fiind portat la aproape toate sistemele de arhitectura si sistem de operare.

 

Aceasta a fost importanta contributiilor Ritche la tehnologie si programare, incat Jason Perlow de la ZDNet a sustinut ca nu ar exista Steve Jobs fara Dennis Ritchie, care a murit in aceeasi saptamana cu Jobs in 2011.

 

C a fost fundamentul Objective-C, care a fost esential pentru Mac OS X de la Apple, iar Microsoft a creat C # ca derivat propriu al lui C.

 

Celelalte limbaje care au castigat popularitate in 2019 au fost Swift, care a urcat de pe pozitia 15 la 9, si Ruby, care a urcat de la numarul 18 la numarul 11.

 

Cele mai bune 10 limbi ale Tiobe in ordine descrescatoare sunt Java, C, Python, C ++, C #, Visual Basic .NET, JavaScript, PHP, Swift si SQL.

 

limbajul de programare