Am invatat despre criptomonede ca nu sunt salvarea financiara pe care o asteptam, dar tehnologia blockchain este foarte utila

 

Bitcoin a avut o calatorie destul de ciudata in 2018, cand a inceput sa creasca in jurul valorii de 15.000 de dolari si a cazut in jur de 3.000 de dolari . Cresterea reglementarii, a furtului si a comerciantilor care se retrag din acceptarea BTC din cauza volatilitatii sale au pus presiune asupra valorii monedei.

 

Dar nu totul e rau. Numele importante din spatiul cloud computing – AWS, IBM si altii – au lansat cu succes produse bazate pe blockchain. Blockchain, tehnologia care sta la baza criptomonedelor precum Bitcoin si Ethereum, permite logarea tranzactiilor relativ securizate, dificil de realizat.

Acest tip de securitate este extrem de util in sectoarele in care produsele sau obiectele trebuie urmarite pe tot parcursul ciclului lor de viata, cum ar fi pachetele, inregistrarile vitale si identitatile. Fiind capabil sa urmareasca un diamant din momentul in care este descoperit intr-o mina de diamante pana la cumparatorul sau final, se asigura ca pietrele legitime nu sunt schimbate, furate sau nelegitime – de exemplu, “diamante de sange” sau “diamante de conflict” ,permitand guvernelor si comerciantilor sa se asigure ca nu sunt traficanti de marfuri ilicite.

 

Kubernetes a devenit o forta majora pentru programare. Dar pentru cat timp?

 

Cresterea lui Kubernetes la orizont de mult timp si proeminenta sa a fost doar o concluzie , datorita suportului si patrimoniului sau (Google).
Nascut din programatorul Google Borg pe care il foloseste intern, Kubernetes este un “container-platform-in-a-box” conceput pentru modularitate. Recrutorii cauta acum oameni cu experienta Kubernetes, deoarece a devenit foarte popular, chiar si AWS si Google Cloud oferind acum un serviciu Kubernetes gestionat.

 

Am mai auzit acest lucru in trecut 😮 noua platforma de infrastructura virtuala open-source castiga o popularitate masiva datorita capacitatii sale de hiper-scalare, oferind companiilor posibilitatea de a-si administra propriile platforme virtuale interne. Dupa ani de bugete inghitite, companiile incearca in cele din urma sa se indrepte catre platforme mai stabile si mai durabile.

 

Suna familiar? Pentru ca asta e povestea ascensiunii si caderii OpenStack-ului, iar Kubernetes este pe urmele lui. Ca si OpenStack, modularitatea si scalabilitatea lui Kubernetes au o complexitate si un cost de o persoana. De asemenea, cu Kubernetes avand prima sa vulnerabilitate majora in acest an, e doar o chestiune de timp pana cand cercetatorii in domeniul securitatii afla mai mult. In timp ce popularitatea sa va dura, probabil, pe parcursul anului 2019, apusul va veni mai devreme decat credeti.

 

Limbajul Go a fost un hit imens

 

Apara din ce in ce mai multe produse dezvoltate in GO . Chiar si Elastic, companie bazata pe JVM, incepe sa lanseze aplicatii scrise in Go. Si cine poate da vina pe ei?


Curba relativ superficiala de invatare pentru cei care au venit de la JavaScript sau Python ajuta la adoptarea ei. Pana in prezent a fost stabil, performant si popular printre dezvoltatori.

 

Dar acea stabilitate vine cun cost: dezvoltatorii de limbaj au declarat ca vor ramane mai degraba statici si nu intentioneaza sa adauge niciun fel de avantaje care fac mai usor limbile precum Python.

 

Securitatea este o problema

 

Vulnerabilitatile de securitate devin tot mai dese. De la cyber-razboaie sponzorizate de stat la ingineri complet idioti, anul 2018 a avut parte de o groaza de povesti de securitate.


Am vazut raportul guvernului privind hack-ul Equifax care a avut loc in 2017 si nu a fost frumos.


In plus, companii importante precum Ticketfly, Orbitz, Delta, Sears / KMart, Macy si Adidas au dezvaluit toate incalcarile de securitate proprii – si asta a fost inainte de sfarsitul lunii iulie.


Guvernul Statelor Unite nu a ramas niciodata neatins. Departamentul pentru Securitate Interna a dezvaluit o incalcare in care 247167 de angajati actuali si fosti angajati ai DHS aveau informatii de identificare personala furate de un fost angajat al DHS. Si acestea sunt doar cele pe care le auzim si le stim; exista nenumarate alte incalcari care se intampla tot timpul care nu sunt descoperite, niciodata dezvaluite sau niciodata raportate.

 

O parte a problemei este ca securitatea informatica incearca sa demonstreze valoarea sa dovedind un lucru negativ: o buna securitate merita, pentru ca nu se intampla nimic, dar nu se intampla nimic din cauza securitatii sau pentru ca nimeni nu a vizat compania? (Aceasta este o simplificare excesiva, dar serveste pentru a dovedi acest punct.)


Cealalta parte a problemei este fondul de talente. Cybersecurity nu este un domeniu tanar, unele dintre principiile sale de baza au fost in jur de la inceputul calculatoarelor,inginerii de securitate moderni au sarcina de a intelege acele principii, dar si de a intelege computerele moderne, pe masura ce acestea devin din ce in ce mai complexe.

Rezultatul net este un corp de ingineri de securitate care inteleg principiile si incearca sa le aplice la tot (“securitate prin casuta”) sau care inteleg computerele moderne, dar nu inteleg bunele practici de securitate. Este un camp exigent, dar unul pe care nu putem sa il continuam cu starea sa actuala. Anul viitor ar trebui sa fie interesant.

 

Inteligenta artificiala


Hype-ul inteligentei artificiale este real.


De la IBM pana la Jabra au sarit in tren si ofera produse “AI-powered”, unele cu pretentii mai realiste decat altele. Asta e o parte a problemei cu tehnologia AI : mult praf in ochi din partea unor companii care incearca doar sa profite de hype.


Personal, ma indoiesc de folosirea termenului “AI” pentru a descrie orice nu poate trece un test Turing nescriptat, dar ma indepartez de la punctul mai mare: nu orice problema este o aplicatie potentiala pentru invatarea in masina (ceea ce “AI” chiar este). Invatarea in masina nu ar trebui sa fie folosita pentru a anula zgomotul de fundal la o pereche de casti cand acest lucru este realizabil si fara si nici nu ar trebui sa ne gestioneze finantele , insa produse de aceste gen continua sa apara.

 

Deci, ce inseamna asta pentru anul 2019? Asteptati un val urias de extinctii de start-up-uri bazate pe IOT si AI. Consumatorii incep sa realizeze ca telecomanda de televizor bazata pe AI nu ii ajuta sa schimbe canalele mai bine decat cea gratis sau ca gestionarea unui termostat analogic vechi nu a fost atat de greu la urma urmei, si nu au nevoie de un dispozitiv Wi-Fi bazat pe AI si IOT care costa 300 de dolari.