Site-ul administrat de Programul de Biblioteca Depozitara Federala, fdlp.gov, a fost penetrat sambata de un grup de hackeri iranieni, site-ul fiind inchis la scurt timp dupa incident.

 

Un mesaj al hackerilor lasat pe site spunea: „in numele lui Dumnezeu. >>>>> Hacked By Iran Cyber ​​Security Group HackerS …;) <<<<<. Aceasta este doar o mica parte din abilitatea cibernetica a Iranului! Suntem intotdeauna gata. ‘

 

FDLP este un program creat pentru a pune la dispozitia publicului articole federale fara costuri.

 

Au existat hackinguri similare ale unor site-uri web pentru o serie de entitati neguvernamentale, inclusiv Banca Comerciala Sierra Leone, Compania Tehnologica Taiwan Lung Meng si Asociatia pentru Protectia Drepturilor Omului din India.

 

Site-ul pentru compania britanica numita Bigways a fost de asemenea afectat in atacurile cibernetice.

 

Expertii in securitate au avertizat deja ca atacurile cibernetice ar putea face parte din represaliile Iranului pentru atacul aerian al SUA, care a ucis vineri generalul Garzii Revolutionare, Qassem Soleimani, un oficial de top in Iran si adorat de populatie.

 

Hackerii iranieni sustinuti de stat sunt deja printre cei mai agresivi din lume si ar putea injecta malware care declanseaza perturbari majore sectorului public si privat al Statelor Unite.

 

Obiectivele potentiale includ instalatiile de fabricatie, instalatiile de petrol si gaze si sistemele de tranzit. Un oficial de securitate cibernetica din SUA avertizeaza intreprinderile si agentiile guvernamentale sa fie mai vigilente.

 

In 2012 si 2013, ca raspuns la sanctiunile americane, hackerii iranieni sustinuti de stat au efectuat o serie de atacuri perturbatoare de tip DDOS care au inchis site-urile marilor banci americane, inclusiv Bank of America, precum si bursa din New York si NASDAQ.

 

Doi ani mai tarziu, au sters serverele de la Sands Casino din Las Vegas, oprind operatiuni hoteliere si jocuri de noroc.

 

Atacurile distructive asupra tintelor americane au izbucnit atunci cand Teheran a ajuns la un acord nuclear cu administratia Obama in 2015.

 

Uciderea comandantului fortei Quds, Soleimani, modifica complet ecuatia.

 

„Preocuparea noastra este, in esenta, ca lucrurile se vor intoarce la modul in care au fost inainte de acord”, a declarat John Hultquist, directorul analizei informatiilor la firma de cibersecuritate FireEye. „Exista oportunitati pentru ei de a provoca perturbari si distrugeri reale.”

 

In ultimii ani, Iranul a facut multe teste asupra sistemelor industriale critice din SUA – incercand sa obtina acces – dar si-a limitat atacurile distructive la tintele din Orientul Mijlociu, spun specialistii.

 

Nu se stie daca ciberagentii iranieni au plantat malware distructiv in infrastructura americana care ar putea fi acum declansat.

 

“Este cu siguranta posibil”, a spus Hultquist. “Dar noi nu l-am vazut.”

 

Robert M. Lee, directorul executiv al Dragos Inc., specializat in securitatea sistemelor de control industrial, a declarat ca hackerii iranieni au fost foarte agresivi in incercarea de a avea acces la utilitati, fabrici si instalatii de petrol si gaze.

 

Asta nu inseamna ca au reusit. Intr-un caz in 2013, in care au intrat in sistemul de control al unui baraj din SUA – care a atras atentia semnificativa asupra mass-media – Lee a spus ca probabil nu stiau ca tinta compromisa era o structura de control al inundatiilor la 32 de km de New York.

 

Expertii sunt de acord ca Iranul si-a marit capacitatile cibernetice, dar nu se afla in aceeasi liga precum China sau Rusia – care s-au dovedit cei mai adepti in sabotarea infrastructurii critice, lucru dovedit in atacurile asupra retelei electrice din Ucraina si asupra alegerilor.

 

Desi reteaua electrica din SUA este una dintre cele mai sigure si mai rezistente din lume, o multime de companii private si administratii locale nu au facut investitii adecvate in securitate cibernetica si sunt foarte vulnerabile, spun specialistii.

 

Luati in considerare raul pe care o epidemie de atacuri ransomware l-a provocat guvernelor locale din SUA, criptand servicii vitale precum colectarea impozitelor. Desi nu exista nicio dovada de implicare coordonata iraniana, imaginati-va daca agresorul – in loc sa adune date si sa ceara rascumparari – sterge pur si simplu hard disk-urile, a spus Hultquist.