Pentru prima data in istorie, masinile electrice au depasit vanzarile masinilor alimentate de combustibili fosili.

 

Christina Bu, secretarul general al Asociatiei Norvegiane a Autovehiculelor Electrice, a declarat luni ca 58,4% din masinile noi vandute in tara in luna martie au fost alimentate cu baterii, numindu-l “istoric ridicat”.

 

Bu a adaugat ca ponderea masinilor electrice pe piata in primele trei luni ale anului 2019 a fost de 48,4% si se asteapta sa se situeze in jurul valorii de 50% pentru intregul an.

 

Norvegia arata intregii lumi ca masina electrica poate inlocui autovehiculele alimentate cu benzina si motorina si poate fi o contributie importanta in lupta pentru reducerea emisiilor de C02″, a spus Bu intr-o declaratie.

 

Norvegia, o natiune europeana 5,3 milioane de locuitori, a oferit stimulente mari pentru a spori vanzarile de masini electrice. A renuntat la taxele de import si la taxele de inmatriculare si de vanzari pentru cumparatorii de masini electrice pentru a-si spori vanzarile. Proprietarii nu platesc taxe rutiere si pot folosi benzile de autobuz in centrele aglomerate.

 

Cu toate acestea, avantajele vor fi eliminate treptat in 2021.

 

Parlamentul norvegian a votat sa impuna ca toate masinile noi vandute in tara scandinava sa fie strict electrice pana in 2025.

 

Tarile din intreaga lume incearca sa incurajeze mai multi oameni sa cumpere masini electrice, ca parte a efortului de reducere a emisiilor de carbon si de combatere a schimbarilor climatice. China, cea mai mare piata mondiala a automobilelor, a oferit de asemenea stimulente mari in incercarea de a rezolva  problema poluarii atmosferice a tarii si de a castiga un avantaj in noile tehnologii.