In lumea furtului digital, a aparut un nou model de atac, cryptojacking.

In ultimul an, hackerii s-au reorientat de la atacurile cu recompensa catre asa-numitul cryptojacking. Acest lucru a fost publicat in aceasta saptamana intr-un raport al IBM. Instantele fostei scheme de facut bani cu ajutorul recompenselor au scazut cu 45% in 2018, in timp ce cryptojacking-ul a crescut cu 450%, confirm datelor IBM.
In timp ce in atacurile bazate pe recompense hackerii blocau fisierele utilizatorilor, si le deblocau doar atunci cand primeau o anumita suma de bani, cryptojacking-ul presupune folosirea computerelor victimelor pentru a mina, sau pentru a executa programe care produc criptomonede. Aceste activitati au fost descoperite in numeroase locatii, de la extensii Google Chrome, pana la infrastructura cloud a Tesla, sau site-uri oficiale din SUA.

Am discutat despre implicatiile trendului cu Charles Henderson, care conduce echipa de hacking din spatele cercetarii, X-Force Red IBM.

Henderson considera ca aceasta orientare catre cryptojacking este o inovatie in domeniul hackingului. “Nu are importanta cat de stilate sunt atacurile, ideea nu este sa arate bine”, a spus acesta. Hackerii nu sunt interesati de activitati sofisticare, ci de acelea care furnizeaza o metota rapida si usoara de a face bani.
Deoarece minarea este mai usor de trecut cu vederea de catre cei afectati decat santajul, acest tip de atac trece deseori nedetectat. “In cazul santajului, pierzi victima dupa o singura tranzactie, ceea ce inseamna ca modelul de afacere nu produce venituri recurente, deci nu este bun”, a mai spus Henderson.
Hackerii s-au desteptat, au inteles beneficiile predictibilitatii si ale recurentei. “Secretul oricarei afaceri sunt veniturile constante”, a spus Henderson, referindu-se la inconsistenta modelelor cu o singura plata, precum cel bazat pe recompensa. Modelul cryptojacking, pe de alta parte, are toate avantajele pe care podeda o afacere cu abonati.

Unul din motivele principale de ingrijorare in privinta acestor atacuri este usurinta cu care pot trece nedetectate. “Cand ai in fata ochilor un ecran pe care scrie clar ca vei primi acces la fisierele tale doar daca platesti, nu prea ai cum sa ignori, dar daca singurul efect pe care il resimti este o viteza mai slaba a internetului, poti da vina pe cu totul alti factori.”

Ignorarea acestei amenintari este o mare greseala, intrucat ar putea cauza stricaciuni majore de-a lungul timpului. “Hackerii se pregatesc de extinderea afacerilor lor ilegale”, avertizeaza Henderson.
Hackingul este o afacere pe care din ce in ce mai multi o studiaza, iar industria se adapteaza rapid.

Preluat de pe Fortune