Sotia unuia dintre cei mai bogati oameni de afaceri ai Norvegiei a fost rapita de o persoana sau de persoane care solicita o rascumparare de 9 milioane de euro platite in Monero, cea mai populara criptomoneda din punct de vedere al confidentialitatii tranzactiilor, potrivit mai multor oficii locale de stiri.

 

Anne Elisabeth Falkevik Hagen (68) a disparut timp de 10 saptamani, dar stirea a devenit cunoscuta astazi publicului, din cauza temerilor legate de ceea ce i s-ar putea intampla in cazul in care vestea disparitiei ei ar fi facuta publica. Potrivit ziarului VG local, rapitorii au lasat o nota scrisa in casa cuplului, spunand ca femeia va fi ucisa daca politia va fi implicata.

 

Datorita sensibilitatii operatiunii, politia a fost nevoita sa pastreze un profil extrem de scazut in timp ce a investigat cazul. Acest lucru a impiedicat politia sa caute rapitorii la fel de agresiv cum ar fi facut-o in mod normal, limitand in acelasi timp capacitatea lor de a strange dovezi in vecinatatea resedintei cuplului in afara orasului Oslo.

 

Sotul femeii disparute, Tom Hagen, este printre cei mai bogati oameni din Norvegia, fiind listat pe locul 172 , cu o valoare neta de 1,7 miliarde de coroane sau aproximativ 200 milioane de dolari. El si-a castigat averea prin investitii imobiliare si prin tranzactionarea pe piata energiei electrice.

 

Monero cerut ca rascumparare


Lansat in 2014, cu o misiune de a proteja tranzatiile utilizatorilor, Monero este bine cunoscut ca o moneda practic anonima.


Printre tehnologiile utilizate sunt semnaturile de tip ring si adresele stealth, care permit tranzactii mai sigure si aproape netractabile. Din aceste motive, Monero a devenit criptomoneda preferata atat pentru persoanele interesate de intimitatea online, cat si de criminali.

 

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, volumul tranzactiilor pe piata Monero pe toate bursele a fost de aproximativ 17 milioane de euro, ceea ce inseamna ca o tranzatie de 9 milioane de euro ar dura ceva timp.


Chiar si atunci, o achizitie de acea dimensiune printr-un exchange (si nu printr-un birou extrabursier) ar putea misca in mod semnificativ piata Monero care este relativ mica.